自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

baby668 發表於 24-4-18 21:54
https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

肯教既師傅有幾多?淨係雲吞麵為例,收收埋埋就有

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kwokdicken 發表於 24-4-19 00:21
你呢d街外客係唔會食倒秘技既
你唔係熟客仔, 幫襯返十幾年, 師父唔會隨便比你食倒佢地既獨門絕活
始於要留 ...

吓.... 連客人都話食唔到,咁哩個師父有乜用?留返啲所謂絕技(當有先)返屋企煮啦

伯爵府

cbeyond 發表於 24-4-18 22:25
上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食 ...

我最近去屋企附近一間食店,食得出用心製作,店舖唔大,但有後生女侍應,亦聽到疑似老闆娘用心教佢招呼客人,真係食得出誠意,一定會再幫襯⋯⋯咁點解人哋又做到?
我當你攞唔到靚貨,平民貨式都可以用心做。麵包唔駛靚啦卦,出塊多士都又乾又硬,之前仲見過有人出post,塊西多士斷開都照出餐,叫人點肯出街食?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-18 23:45
深圳果D 食肆都有師徒制度?

我覺得佢講d野5是好合羅輯... 咩5供應好質量食材? 因為欠款? 要執都執曬啦, ...

嗰日我去深圳食嘢同個老闆吹水,人哋入貨係自己親身去唔同地區搵靚食材嚟入貨,唔係企係渡指意人送靚料嚟,哩吓已經好唔同啦,不過香港始終有地域限制,又未必可以做到

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwokdicken 發表於 24-4-18 22:30
根本就唔關咩師徒制度事

飲食又辛苦, 又唔一定有前途

咪係囉,關師徒制乜事,如果有人有心跟你學,係咪唔叫你師傅你唔肯教先?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

aidan08 發表於 24-4-19 00:06
每當影響到某一班人的利益時,一定會有呢D反對聲音。如果政府而家話Uber 合法化,的士司機亦一定會走出嚟 ...

香港政府已養懶人很多年啦, 一家大細代代食老綜都仲得.洗乜做野?

家中成年人( 中年/青年)洗乜做野.呢班年青人如“啃老”, 都係納稅人的錢.

不需要富貴才養得起廢青,
各階層都冇.
相反地,不找工作的二世祖,不是廢青咩

侯爵府

6299 發表於 24-4-18 22:49
2我唔相信全港食店都係請綜援做侍應囉,人態度差同個侍應係咪綜援人無直接關係
3疫情前已經質素差態度差左 ...

係呀,我都唔信佢講嘅理由,雞肉冇雞味,豬肉得臊味,牛肉冇牛味左好多年,最少10年以上

公爵府

白毛毛 發表於 24-4-18 22:51
俾到錢,有無師徒制呢個名都會請到人
唔想俾錢,搵個師徒制出嚟(emoji)人
後生想做,有無師徒制呢個名都請 ...

男爵府

回覆樓主:

應該中三篩走一班人、中五再篩,叻果班先可以繼續上去。
大6就係行緊呢套,初中考試考唔好無書讀,出黎打工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

麥文記我由細食到大

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sharebuy 發表於 24-4-19 01:28
應該中三篩走一班人、中五再篩,叻果班先可以繼續上去。
大6就係行緊呢套,初中考試考唔好無書讀,出黎打工 ...

係,
大陸行呢套, 中三畢業已篩走大部份學生,亦冇工業學院. 逼住出來打工.

我在大6的親戚都好無奈, 唯有黑市找補習, 但進步極少, 仲可以點.

香港學生坐底中六畢業/ VTC Youth College Cert,
入唔倒大學的, 好多都讀翻個hi dip.
有幾多後生肯入行做侍應?
長期缺人,不斷加薪也不夠人用.

已不是人工太低, 是“樽鹽”放唔低

珍珠宮

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-4-18 22:40
因要12年免費教育, 大學大專VTC教育普及化.

坐底中六/VTC Youth College畢業 (=中六程度), 多數再讀U/ Hi ...

你覺得佢地全部真係精英,佢地自以爲自己係咋!
Minniemouse:-P

子爵府

美味 發表於 24-4-19 00:52
吓.... 連客人都話食唔到,咁哩個師父有乜用?留返啲所謂絕技(當有先)返屋企煮啦
...

咪係lor!咁遊客全部都只能吃劣食lor!咩邏輯?!

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-19 00:28
好多食店 由八方xx呢類大連鎖咁
全部用曬即棄餐具
堂食個狗仔粉4-50比個發泡膠兜

直頭見到都唔多開胃,真係爭唔落

子爵府

Skytree1000 發表於 24-4-18 23:56
點解冇人做樓面而要請黑面宗援人士?
是否出手太低待遇太刻薄

我同你想法一樣

自己出手低咪請唔到後生,請年紀大又嫌人手腳慢。其實佢明知人地拎綜援都要請已經犯法,仲好似係受害者好委屈。

Skytree1000    發表於 24-4-19 10:31

侯爵府

發噏風

公爵府

佢講埋啲所謂原因根本就多餘啦,剩係3都夠荒謬,如仲有之前既欠款 好多供應商連貨都唔俾落啦,點會仲有劣質貨比丫,根本啲食肆好多都想食水更深 喺啲來貨度用平貨,賺更多更深

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

karshing 發表於 24-4-18 23:06
師徒制不合時宜
最重要係年青人教育水準高咗,大把大學生,無人想做厨房製造業樓面等。
...

現在不是有廚藝學院嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

baby668 發表於 24-4-18 21:54
https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

綜援人士打工已經系公開祕密,有政府做後盾,即日出糧,完全吾洗投入工作

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Shellyxlk 發表於 24-4-19 01:22
我都唔信佢講嘅理由,雞肉冇雞味,豬肉得臊味,牛肉冇牛味左好多年,最少10年以上
...

食肉 痴到成棚牙都係肉

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊