自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

J2節目《不正常愛情研究所》的主持文頌男(Koba),確診罹患罕見的尤文氏肉瘤(Ewing's Sarcoma),去年10月開始突然在節目消失,全面停工出入醫院接受治療。他一直努力對抗病魔,但近日他發長文指感謝大家關心之餘,亦成為負擔:「每個人都希望我回覆佢,我唔回覆佢嘅話甚至喺我直播上面鬧我。」

Koba自抗病起都收到不少網民的關心,但大量問候令他開始感到有負擔:「自從我病咗之後,好似由感謝大家,變咗服務大家。我收到源源不絕嘅DM。每個人都希望我回覆佢,我唔回覆佢嘅話甚至喺我直播上面鬧我。我知大家都好想同我做朋友,而其實我都好歡迎同大家做朋友,我都嘗試盡量回應晒大家嘅DM,尤其一啲有用嘅資訊,我係好感謝大家提供畀我。奈何實在太多太多嘅訊息,我實在冇辦法回復得晒,尤其是最近呢排每日都痛,根本分散唔到注意力去回覆大量嘅訊息。」

一直以來Kobe努力樂觀面對,亦不時與網民分享治療日常,表示相當感謝網民對他的關心:「大家畀咗無數咁多、唔同嘅建議我。有啲人又話某啲嘢唔好食,有啲人又話某啲嘢應該食。我食親啲咩都話唔應該食,好似就嚟冇嘢係可以食,就嚟係咩都唔食得。咁我到底應該食啲乜嘢呢?大家建議我食素、戒呢樣戒嗰樣,我都只能夠盡量執行,同我屋企人講聲不如煮呢啲啦。我對於以上種種嘅支持同關懷表示感激,多謝大家!同時都希望大家可以畀多啲空間我,體諒一下我。同病魔搏鬥係好辛苦、好困難嘅一件事情,希望大家繼續幫我集氣,打倒呢個大魔王!😈」

病咗仲要回覆信息好辛苦,祝佢早日康復

珍珠宮

BK Milk勳章

希望佢早日康復

大宅

回覆樓主:

加油

大宅

祝早日康復(emoji)

伯爵府

男爵府

邊個咁衰唔覆閙人,呢啲咪假祝福囉!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

祝福佢早日康復 千奇唔好比呢d事影響到,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呢D網民真係煩... 個個都比意見, 叫人聽得幾多? 唔聽就話人? 佢有病已經好慘... 唉... 佢都唔好care網民咁多, 身體要緊

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有d人就係好Q煩,自以為是,人地病緊都想多d時間休息下啦,個個好似專家上身咁,講咩肯定唔食得乜唔食得物,關心係好,但關心過籠就會變成負擔。重要發展到去直播鬧人,發神經嗎?真係時間多又咁博愛,就去做下義工啦

子爵府

2024年龍年勳章

Lingling2014 發表於 24-4-25 13:27
J2節目《不正常愛情研究所》的主持文頌男(Koba),確診罹患罕見的尤文氏肉瘤(Ewing's Sarcoma),去年10 ...

佢唔好post 咁多 食野IG,
人地咪干涉唔到佢食乜囉
若想同fans 互動
可多post 運動呀,去休閒既資訊
等佢地安心,自己又靜心
祝福佢

別墅

其實好慘,佢仲好後生,只能祝福佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

果d人真係好煩, 關心完問候完未算囉, 重要點樣覆你呀

別墅

加油呀

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

早日康復

公爵府

Lingling2014 發表於 24-4-25 13:27
J2節目《不正常愛情研究所》的主持文頌男(Koba),確診罹患罕見的尤文氏肉瘤(Ewing's Sarcoma),去年10 ...

啲網民真係傻傻哋!
祝早日康服

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

uhtcl2006 發表於 24-4-25 13:57
有d人就係好Q煩,自以為是,人地病緊都想多d時間休息下啦,個個好似專家上身咁,講咩肯定唔食得乜唔食得物 ...

子爵府

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我好明呢種感受,
俾人過份去到近乎操控地步,
係真係令人好窒息,
因為咁我情願做獨家村,
無論點希望佢早日康服!!

ohmygosh    發表於 24-4-25 16:09

首頁

尾頁