時政擂台

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

不願捐錢, 就以物資援助吧! 義工都流淚了!

(轉載自無線新聞)

http://news.tvb.com/world/517905976db28cd84e000003

四川雅安七級地震,不少救援物資陸續送到重災區,但一些較偏遠的村莊,因為交通不便等因素,未有獲得足夠物資。距離蘆山縣城兩小時車程的天全縣禾林村,位置偏遠,災後被形容是「被遺忘的角落」,車隊送物資來都找不到路,村民要自製路牌指路。地震發生六日,才有首個本港救援組織來到,迎來盼望多時的物資。村民說物資是這幾日才運到,頭幾天生活很艱難。禾林村有一千個村民,帳篷星期二即地震發生第四天才送到來,但數量仍遠遠不足,村民惟有用竹及帆布搭建地方暫住。救援組織說災民都很客氣,說不用帶物資來,但其實生活好艱苦。義工說有很多方法幫到災民,例如透過網絡發放消息,令外界關注他們。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

唔知依家D人點解變得咁冷漠, 唔捐錢都唔緊要, 但D說話仲好涼薄.

雖然今次災情無上次咁嚴重, 但始終都係有受災者, 一樣需要大眾既支持, 唔想捐錢捐物資都好!

禁止訪問

畀面勳章

引用:不願捐錢,+就以物資援助吧!+義工都流淚了!+

子爵府

畀面勳章

回覆:四川地震偏遠村莊未獲足夠物資

支持!

珍珠宮

畀面勳章

做好事,做善事十萬個支持.

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+edea+於+13-04-25+發表本帖最

珍珠宮

引用:唔知依家D人點解變得咁冷漠,+唔捐錢都唔緊

原帖由 WChan 於 13-04-25 發表
唔知依家D人點解變得咁冷漠, 唔捐錢都唔緊要, 但D說話仲好涼薄.

雖然今次災情無上次咁嚴重, 但始終都係有 ...
x2

男爵府

如果物資唔使經過任何大陸官員,直接送到災民手上,我捐

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

引用:Quote:阿流+發表於+13-4-25+22:07+如果物資

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:So碧+發表於+13-4-25+22:47+苗圃行動

原帖由 alicealice313 於 13-04-25 發表
有間係直接交到災民手上, 有無人知係邊間??
新聞睇到,係無國界義工xxx

咁上下

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:So碧+發表於+13-4-25+22:47+苗圃行動

原帖由 alicealice313 於 13-04-25 發表
有間係直接交到災民手上, 有無人知係邊間??
揾到資料通知聲

最大問題係水源受污染

別墅

版主

報紙有講順豐會送去災區,不妨問問

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+alicealice313+於+13-04-25+

複式洋房

我剛在淘寶捐左奶粉! 祗要找找有關物資(支裝水,奶粉,方便面,女性衛生用品。。。等等) 搵間大些的問,話想寄四川災區,佢會俾四川雅安的接收物資中心地址你。並會註明"救災物資" .
全峰,順豐有免費寄送物資。Seller會安排。
照樣有發貨單,可追蹤,我諗起碼都寄到去當地先啦~
其實我都係問自己用緊果個集運,佢地國內知得清楚d~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

畀面勳章

係d狗官衰,人民冇罪的

王國長老

王國長老

引用:我剛在淘寶捐左奶粉!+祗要找找有關物資(支

原帖由 watermother 於 13-04-26 發表
我剛在淘寶捐左奶粉! 祗要找找有關物資(支裝水,奶粉,方便面,女性衛生用品。。。等等) 搵間大些的問,話 ...
送水都好

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至