婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我又來報到... 我地新一 年要告別驚恐, 唔好再驚驚青青, 我地只同開心做朋友...開心唔好比佢停..新年我地又搞gathering團拜啦...
仲有跳舞班好似停左好耐啦..我地幾時可以再跳太極funky..

仲有1/1party d相我放左係facebook, 大家可以去睇, thx

大宅

cyk96,
hi, nice to meet you. 我唔會係度公開facebook架, 只會同已成為好朋友的好姊妹分享, 如你都想分享我地喜悅, 可以一齊出來我地的姊妹聚會...
卡b..你不嬲都3級..唔好瀨我地...我先係太極funky的始祖...你另起門 派啦..

大宅

喂...我post返 part 1條link係度, 等有需要ge人知道我地康復的經過, 大家都唔洗氣餒, 我地呢度由絕望變成有盼望..喜樂...都是大家的互相互愛, 不離不棄, 將一切榮耀頒讚都歸比我的主基督
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=734952

大宅

miumiusy, 好叻女呀你, 繼續努力呀, 我知你得架, 老公多左陪你..真幸福呀,..羡慕c人啦..
各位姊妹..黎緊團拜, 你地想係邊日舉行:
初三
初四
初五
初六
初七
請黎呢隻報名...

大宅

bkmummy,
唔洗擔 心架..我都有同你一樣的不安, 但你要
相信事情唔會係想像甘差架...至少我地以往縱然驚過, 但都無咩發生呀, 到現在仲好好地生存緊, 所以你話有咩好驚呢, 我成日都係甘樣安慰自己架, 仲有呀, 要珍惜同老公家人相處的時間, 將焦點集中係呢方面, 相信你會
好enjoy呢個旅程..加油呀...
himhim媽,
當然歡迎你加入啦, 我有無你msn架, 我都唔
記得左lur.. 因為太多會員

大宅

今日好唔開心, 因為琴晚食團年飯時, 我個女唔肯叫人而喊, 跟住不斷比我d e媽串, 話我個女, 唔o禁激, 應該激多d, 我同我老公都好嬲,
我個女只係一個4歲的小朋友, 佢係有唔岩, 唔叫人無禮貌, 我已罰佢唔比佢飲橙汁直至肯叫人為止,
但班e媽仲係你一言我一言, 話我個女喊, 話下都唔得, 佢地講野句句有骨, 我同老公聽到都好唔開心, 我更驚我個女有童年陰影, 講真細個時我都唔鍾意見其中一個e媽, 因佢成日串我同細佬, 所以我都好明我個女的感受,
我琴晚都有祈禱求主幫我去寬恕佢地, 但我仲未做到, 今朝係身仲有條刺...各位姊妹幫下我啦

大宅

junofan,
有甲亢都可以同時有驚恐, 我地呢度其中一個 姊妹同你個case係一樣, 佢都係有甲亢, 但同時又有驚恐, 佢都可以康復, 所以你都可以架, 仲有你講得岩架, 人的能力真係有限, 所以除左藥物治療之外, 我信主後對我的人生都改變左好多, 就算我在病發中都可以得到平安,因為神一直係我身邊陪住我
88yan88,
hi, 你的反應真係幾似驚恐症, 但更係搵個專科e生check好d, 同埋各人係病發時的表現都唔同, 驚ge野亦唔同, 所以好難講你知你算唔算, 因為我自己就無唔真的感覺, 但有d人又會有,..

大宅

himhim媽,
我開頭食藥頭2個星期都好似你甘呀, 個人好驚, 因覺得每晚都係o個個時候來搵我, 我就好似卡b甘講月來月早訓, 初初12點訓, 到後來9點就訓, 食藥的時間都月來月提早, 就甘過左2個星期, 夜晚的發作感覺慢慢無左, 甘我就過返正常的睡眠時間, 其實我覺得開頭夜晚會發作, 係藥物開頭的反應, 當你接受左佢就唔會再係甘, 所以你唔洗驚架, 好快會捱過去啦..
仲有呀, 你食o個隻藥, 有個e生都開過比我,
e生講係同seroxat的藥方係一樣架, 只係廠商唔同, 份量各樣都一樣, 我都有睇過書, 書內都有講呢兩隻藥係一樣架, 所以你可以放心,好快你會月來月好...

大宅

junofan,
你要加油呀, 你要知道我地呢度每個姊妹都甘支持你架,我記得我第一次要去睇e生時係要走去元朗睇, 但我真係好驚, 甘遠..成日諗住無可能會去到, 但最後都可算成功, 你都得架, 只要積極面對,..

大宅

各美女會員,
新年的團拜活動我打算在初五舉行,
我會睇人數後去book酒樓食dinner,
如有意見可以提出呀...thx

將會出席人數:
天使愛美麗
tigerl

大宅

junofan,
我都係住沙田bor..你近邊度, 我下星期都會返大埔睇e生, 我地可以一齊去bor..你mind唔mind..

大宅

junofan,
從你的留言睇得出你係好積極面對你的問題, 你要加油呀, 我曾經都做過行為治療, 當時無靠藥物, 其實都係可以去到個效果係好好架,
不過就真係好貴羅, 我4年前睇都要成1200@hr, 睇左10節頂唔順無睇lur...

88yan88,
好明白你的感受, 因為你的諗法同我之前真係好似, 都係好唔想食藥...但我當時真係咩方法都試過哂...最後我先知我的選擇係無錯架..
你都要加油呀...

nataliekt,
我地初五有飯局呀, 你來唔來呀,

大宅

hi, bbfunny,
我係睇大埔個e生, 佢係家庭e生, 會一邊開藥比我, 一邊同我做治療..你看看幫唔幫到你, 已pm資料比你, thx

大宅

bbfunny, 你好叻呀, 你沖左出去係好好ge一步, 你要繼續努力, 終有 一天會唔驚, 仲會好enjoy架...其實我地好多時驚ge野都唔會發生, 但係就自己過份擔心, 其實認知治療就係要將你的思想改返做正面d, 我都做過10堂的行為治療, 其實對我黎講真係幾有用, 因為除左令我驚恐的負面思想改變之外, 對我的性格都有一定改變, 所以如果可以都可以試下架,..

大宅

s4001816,
hi, 好多謝你的介紹, 我都覺得你講得好岩, 月係抑壓佢發作, 自己就月驚, 反而鬧下佢, 叫佢發完好走啦, 又真係幾work..我都試過haha...
呢排我都唔係好好呀, 成日無緣無故心跳得好快, 我都唔知咩原因, 不過我會祈禱同神講比多d平安我, 心跳得快遮, 洗咩驚呢, ...感覺又好d lur..所以真係唔好怕左佢, ..我知道只要勇敢面對, 仲有同神講..我知道我會康復架...大家一齊努力..

大宅

Ryankkw,
驚恐症其實都係焦慮症的一種, 就算E生都好難介定你係完全驚恐定完全焦慮, 在我CASE,
我以前會好驚出街時肚痛, 成日注意住食D咩, 個肚有咩反應, O甘就係過份焦慮, 但到而家我係可以唔因為驚個肚痛而發作, 所以我覺
得都幾難介定,
其實驚恐又好, 焦慮又好都係因為負面思想所引起, 我地唔好過份去注意佢, 同埋將事情負面化, O甘對病發率係有幫助,
在我黎講, 我會不停接受一D正面信息, 等自己變得積極同埋正面一D, 呢D都係我曾經做行為治療時 心理學家教我的, 希望幫到你

大宅

Ryankkw,
仲有一個方法都係心理e生教我ge,
就係當你feel到心跳時, 你個腦係o甘做加數,
例如 10+3, 13+3, 16+3, 19+3
不停o甘做, 去分散你的注意力,
當然你可以做減數or其他啦,
我自己就好白痴ha..會玩獎門人o個d接龍,
在心不停o甘接...
開心個心,..心想事成個成..成功個功...功課個課...
數數下會唔記得自己驚咩, 呢個方法我自己都幾work...呢d都係我未食藥時去舒緩我的驚恐感覺...希望幫到大家啦...

大宅

hi各位姊妹...仲有新來的兄弟們,

唉...我計初一在海洋公園小發作後, 星期日又再小發作,...唔係好嚴重, 但好打擊我的信心,
我好積極去面對呢個病, 但佢都走來搵我, ..係好耐無發作過, 但發起上來真係令人好灰心,點解康復的路係甘難行呢...我係咪忘記左
有d要做的事情無做呢...我諗左好耐, 可能我覺得自己好返好多, 又開始放縱自己...
我要調整返我的生活...
醫生話 , 運動同埋早睡早起係對個病好有幫助,

wendy,
好明白你的感受呀, 我病發初期都係好驚自己會失控, 會變傻婆, 但我可以話比你聽呢d只係自己的負面思想影響, 絕對唔會發生,
你開始食藥好快就會有效果, 唔洗太擔心,
我會為你代禱...
s4001816,
我以前都會好驚成為眾人的焦點, 所以我唔再
注意衣著, 同身型, 為求無人留意到自己就安心, 但其實呢d都係負面思想, 我地唔夠信心,
好怕係人面前出醜, 呢d其實都係呢個病的病徵, 應該要慢慢克服佢, 面對佢, 你慢慢就會好enjoy成為焦點, 比人欣賞其實係好開心架...
b古,
我都食左10個月藥, 肥左1x磅, 好唔開心,
所以我更堅決食完e生建議的年期後停藥,
做返個開心靚c奶, 肥只係個過程遮, 從呢個
過程又比我認識到自己唔係靠外表而來的自信,係由身心健康來的滿足係更重要, 我地會
搞funky dance班呀, 你有無興趣join呀,
另外中藥我未食西藥時都試過, 但對我黎講就無效果,
其實我都想搵個好的中e調理下, 唔知大家有無見議

大宅

B咕,
我地係旺角跳, 跳單堂架, 多數著齊腳就一齊去跳, 好開心...你都一齊join呀, 我pm msn同電話比你..
ryankkw,
唔洗灰心架, 係要記住你仲有大把野未做, 唔會o甘易c架, 如果真係太焦慮, 你試下誠心禱告, 主會醫療你,比你有一個平安的心
仲有我都去過伯特利, d輔導員真係幫到你架,
我都係見左6次就唔洗見lur, 你都比心機啦.

大宅

我在網上sereach到一d舒解緊張、克服焦慮 方式, 我覺得都幾有用, 大家可以試下。

●深呼吸
  當你面臨情緒緊張時,不妨作深呼吸,有助於舒解壓力消除焦慮與緊張。當你感到焦慮時,你的脈搏加速,呼吸也加快。而深呼吸可以迫使你減緩呼吸速率,使身體相信焦慮已過去。正確的腹部呼吸是,當你一吸一呼時,腹部將隨之一起一伏。

●保持樂觀
  當你缺乏信心時,不妨想像過去的輝煌成就,或想像你成功的景象。你將很快地化解焦慮與不安,恢復自信。

●肯定自己
  當焦慮襲來時,可以反復地告訴自己,“沒有問題。”,“我可以對付。”,“我比別人行”。這樣可使你漸漸消除呼吸加快及手冒冷汗的本能反應,使你的智慧反應逐漸表現出來。結果,你果真平靜下來了。

●學會放鬆
  在面臨每天的例行干擾之前,暫時放鬆數秒,可以大幅改善焦慮的程度。例如,當電話鈴響,先做個深呼吸,再接聽。養成這種蓄意放鬆數秒鐘的習慣,它可充當有效的鎮定劑。使你控制焦慮,而不是被焦慮掌控。週末假日,還可以開車兜風或到海邊逛逛。儘量作一些有益身心的活動,拋開工作的煩惱。

●轉移注意力
  假使眼前的工作讓你心煩緊張,你可以暫時轉移注意力,把視線轉向窗外,使眼睛及身體其他部位適時地獲得鬆弛,從而暫時緩解眼前的壓力。你甚至可以起身走動,暫時避開眼前的工作氣氛。

●放聲大喊
  在公共場所,這方法或許不宜。但當你在某些地方,例如私人辦公室或自己的車內,放聲大喊是發洩情緒的好方法。不論是大吼或尖叫,都可適時地宣洩焦躁。

●保持睡眠充足
  多休息及睡眠充足是減輕焦慮的一劑良方。這可能不易辦到,因為緊張常使人難以入眠,但睡眠愈少,情緒將愈緊繃,更有可能發病,因為此時免疫系統已變弱。

●多運動
  運動及休息非常重要!你將驚訝它們帶來的效果。作運動可消除煩惱及控制緊張與焦慮的情緒。一來,它能消耗一些緊張時所分泌的化學物質。二來,它讓肌肉疲勞,也就是讓肌肉放鬆。你可以跑步、走路、打球等等。任何形式的運動都有益,但要能定時定量。十天半月才運動一次,是不會有效果的。

●按摩
  大部分人在處於焦慮時,會發生某部位肌肉緊繃的現象。這有點類似惡性循環:焦慮產生腎上腺素,使肌肉緊縮,結果導致更多腎上腺素生成,使肌肉更收縮。改變之道是找出受害的肌肉——通常是頸背肌肉及上半部背肌,然後按摩數分鐘,,按摩太陽穴也可舒解疼痛及治療各種疾病(間接地)。按摩太陽穴裏的神經,將鬆弛其他部位的肌肉——主要是頸部。

●洗熱水澡
  熱水可消除焦慮反應。當我們緊張與焦慮時,流到四肢末梢的血液減少。熱水可使身體恢復血液迴圈,幫助身體放鬆。冷水的作用恰好相反。它模擬焦慮反應,使血液遠離四肢,結果徒增焦慮與緊張。

●聽音樂
  音樂是對抗焦慮的好幫手。它不僅使肌肉鬆弛,也使精神放鬆,心情愉悅,使你積聚的壓力得到釋放。

●培養個人嗜好
從事業餘嗜好是舒解心情的極佳方式。不妨花些錢和時間去作自己喜愛的事,比如養花、釣魚、畫畫、下棋等。

首頁

尾頁

跳至