烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

第二次用日清高粉做包包,邊得來有咁白,近乎夢幻的白雪雪,仲好滑滑添, 真係好驚,有增白劑,有改良劑 怕怕.............

下次買定唔買呢,對呢隻粉好糾結

今次冇搽蛋,因為屋企冇曬蛋啦,用左少少蜜糖溝水搽面:

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆:andyman 的帖子

唔放心的話,不妨打電話比代理check 呢個粉的成分。始終我地選擇自己做包都係想食得健康d.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sariabb 發表於 13-5-3 21:58
唔放心的話,不妨打電話比代理check 呢個粉的成分。始終我地選擇自己做包都係想食得健康d.

...
材料只寫係小麥, 屋企仲有 4 包
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

距系比其他麵粉白d架,應該唔怕挂。

男爵府

回覆:andyman 的帖子

有無添加劑,未必會在成分中標示出來,最直接就係打比代理問清楚。

男爵府

大廚勳章

回覆:日清高粉~~有點可怕

其實所有咁白的面粉係會漂過,外國牌子寫明 unbleach ,所以係米米地色。

你想要靚定要命?

3509    發表於 13-5-4 00:07

翡翠宮

SEricsson 發表於 13-5-3 23:22
其實所有咁白的面粉係會漂過,外國牌子寫明 unbleach ,所以係米米地色。

你想要靚定要命?
除左白之外.日清仲係我所用過的粉中"最滑滑"的,所以我懷疑有改良劑.......

大宅

樓主,我諗您預咗有好啦……
但街賣果d 肯定多n倍添加劑囉

翡翠宮

大廚勳章

andyman 發表於 13-5-3 23:25
除左白之外.日清仲係我所用過的粉中"最滑滑"的,所以我懷疑有改良劑.......
呢D都事少,最怕有幅射

andyman  好驚呀  發表於 13-5-4 00:30

水晶宮

tp168 發表於 13-5-4 00:06
呢D都事少,最怕有幅射
咪鬼嚇人啦...

翡翠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 13-5-4 00:07
咪鬼嚇人啦...
其實知唔知福島搞掂未?

別墅

引用:Quote:tammy2008+發表於+13-5-4+00:07+咪鬼

原帖由 tp168 於 13-05-04 發表
其實知唔知福島搞掂未?
未攪掂啦!d日元係錦跌,都唔知係咪陰謀

水晶宮

rentlocwood 發表於 13-5-4 01:36
未攪掂啦!d日元係錦跌,都唔知係咪陰謀
無咩可能攪得掂....

水晶宮

sorry I don\'t know anything about the flours cos I don\'t live in HK but I just want to say ur 包包 looks super soft and yummy

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

外國麵粉都有bleached同unbleached,我一向都買unbleached,
我問過專業廚師點解要咁分,有咪分別?佢地話原麵粉係米白色唔係純白,
純白果D係漂白過,我再問咁點解要漂白?咁唔健康喎。
答案係某D食譜會要求做出嚟嘅糕點要較白色,所以有咁需要,
自己食當然揀冇漂過果D啦。至於改良劑,日本嘢好難講,
傳統大量生產果D麵包一定有,反而細細間家庭式麵包舖就未必有加,
而家咁多人自己整麵包糕點,生產商為生意有加都唔出奇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

亞牛亞妹 發表於 13-5-4 02:07
sorry I don\'t know anything about the flours cos I don\'t live in HK but I just want to sa ...
就係咁先驚呀.........

別墅

日清包裝睇唔到有冇flour improver, 我見好多街包都標明有加(應該話未見過冇)。我都好想知日清有冇用改良劑,如果有,咁同係出邊d街包唔係冇分別?
好似JM話齋,自己整包都係想食得健康d。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:andyman+發表於+13-5-3+23:25+除左白

呢D都事少,最怕有幅射
Agree, 呢樣先最恐怖

珍珠宮

引用:Quote:tammy2008+發表於+13-5-4+00:07+咪鬼

其實知唔知福島搞掂未?
跟本攪唔掂冇報導咋

男爵府

回覆 andyman 的帖子

請問日清粉做出來的包係咪真係軟的呢?

首頁

尾頁

跳至