烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

話說, 我勁鍾意食"圓形-K"有得賣嘅"滋味捲", 唔係鍾意食啲餡, 係鍾意食塊捲皮, 雖然啖味, 但好煙-UN, 好正好想搵到方法去做, 之前試過幾種方法都係做唔出個效果, 真係有啲心灰, 但今次終於俾我搵到方法做, 勁開心!

大家先了解吓材料先 (約做8塊, 視乎尺寸):
低粉 200G
高粉 50G
室溫水 140G
鹽 2G
酵母 1.5G

做法好簡單:
1. 將以上材料搓成麵團, 唔需要搓到起晒筋, 基本混合至光滑面就石, 如果用麵包機可以用搓粉mode, 搓好嘅麵團用保鮮紙蓋面, 醒麵20分鐘。

2. 醒面後, 將麵團放係灑左少少粉嘅檯面上, 將麵團分成8等份, 再滾圓醒麵10分鐘。

之後就可以準備烘餅皮:

1. 用一個不沾平底pan, 唔需要落油, 用大火燒紅後轉細火。

2. 用麵棍(或用手都得)將小麵團滾平, 可以嘅話就滾薄身啲, 口感更好, 完成後用嚟包入餡料更容易呢!

3. 直接將麵皮放落燒熱晒嘅pan上烘, 放心, 係唔會沾底傢! 第一面先烘將10-15秒(視乎厚薄), 之後反另一面再烘同樣時間, 咁就做起喇! 係烘烤期間, 麵皮會因為高溫乾烤而好似波咁谷起 (其實原理就好似做pita麵包咁), 只要一邊烘一邊用個平剷壓吓佢就可以消氣。

做好嘅墨西哥皮用途廣泛, 可以捲入任何餡料或醬汁, 今早我哋就清清哋用番茄, 腸仔粒及碎西蘭花莖做餡料, 三個小朋友食得好開心過癮, 因為佢哋覺得鍾意包啲乜包幾多料都係自己話事, 8片捲皮話咁快就食晒!

呢款捲皮全冇油脂及糖份, 健康又好味, 希望大家都會愛上!

milykaty    發表於 13-5-13 20:28
Mangosteen    發表於 13-5-7 13:40
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

禁止訪問

回覆:終於調配出超正墨西哥捲皮!

大宅

回覆:tsznok 的帖子

等你,嘻嘻…

大宅

Waiting…………

愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我地有福了

珍珠宮

真係整得好靚請教我就用呢個譜有無地方要跟進?

珍珠宮

引用:真係整得好靚請教我就用呢個譜有無地方要跟

原帖由 selko809 於 13-05-05 發表
真係整得好靚請教我就用呢個譜有無地方要跟進?

大宅

Wait for u

別墅

做好面糰後,係煎出來嗎?

:-P

侯爵府

好媽媽勳章

selko809 發表於 13-5-5 11:17

唔好講請教... 大家一齊學習學習啦...

之前我都試過落油去做, 做出嚟係成塊好油, 用嚟當印度餅點咖哩就正, 但用嚟捲三文治食就真係.... 完全冇左正宗墨西哥皮嘅靈魂: 乾身, 走油!

其實做餅皮我覺得唔需要加油, 要加都唔好加咁多, 10g已經好夠... 我睇過書, 就算印度人做烙餅, 都唔會落油做傢, 佢哋用手fing幾fing麵皮就會放落燒紅石頭上燒, 其實用已預熱嘅平底pan, 都係想模擬紅燒石頭效果~

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 petermau 的帖子

唔係煎 (蔥油餅就係煎出嚟), 係烘, 用高溫pan烘出嚟... 請參考我嘅食譜丫... -)

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:selko809+發表於+13-5-5+11:17+唔好

原帖由 tsznok 於 13-05-05 發表
唔好講請教... 大家一齊學習學習啦...

之前我都試過落油去做, 做出嚟係成塊好油, 用嚟當印度餅點咖哩 ...
對!大家一齊研究,呢個譜喺姑仔比我佢住美國鳳凰城鄰近墨西哥所以佢嗰度好多墨西哥人,其實我都係整過二三次都係用pen煎唔駛再落油,我就係見妳煎得咁靚所以請教吓妳

珍珠宮

睇咗食譜有加咗酵母一定比較鬆軟,下次用妳個譜試吓!多謝分享!

侯爵府

好媽媽勳章

Mi~Mi 發表於 13-5-5 11:54
我無做過麵包,請問醒麵是什麼意思

即係... 你可以當搓完粉, 唔郁麵團20分鐘...

侯爵府

好媽媽勳章

selko809 發表於 13-5-5 12:00
睇咗食譜有加咗酵母一定比較鬆軟,下次用妳個譜試吓!多謝分享!

其實可以唔加酵母都得, 但試過唔加就烘出嚟比較硬身少少, 捲餡時餅皮會易爛少少~

侯爵府

好媽媽勳章

selko809 發表於 13-5-5 11:57
對!大家一齊研究,呢個譜喺姑仔比我佢住美國鳳凰城鄰近墨西哥所以佢嗰度好多墨西哥人,其實我都係整過二三 ...

如果做有粟米果種墨西哥烘餅, 咁就要落油喇~

別墅

我好鐘意食,揾日試試,多謝分享!

珍珠宮

tsznok 發表於 13-5-5 12:10
如果做有粟米果種墨西哥烘餅, 咁就要落油喇~

我唸係佢個墨西朋友嘅家庭口味,照理加咗酵母一定會鬆軟啲!

侯爵府

好媽媽勳章

selko809 發表於 13-5-5 12:31
我唸係佢個墨西朋友嘅家庭口味,照理加咗酵母一定會鬆軟啲!

加油就會香啲軟身得多, 唔使落酵母都得~

首頁

尾頁

跳至