自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

郵寄申請特區護照要幾耐先可領取?

如題! Thanks!

大宅

醒目開學勳章

Re: 郵寄申請特區護照要幾耐先可領取?

feb 14 寄去灣仔申請, feb 26 收信話 mar 8 可以領取.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

2月13日寄,2月16日支票過左數,2月27日收到信,
通知3月20日-5月21日取。
點解我咁遲領取??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又話承諾19個working days ??
(初次辦証)

伯爵府

talie 寫道:
feb 14 寄去灣仔申請, feb 26 收信話 mar 8 可以領取.

大人定BB呀?BB好似要lor埋id card會耐d

複式洋房

Charlotte_mom 寫道:
又話承諾19個working days ??
(初次辦証)

係承諾19個working days, 但1星期5 days.....

My bb's case: 1 Mar 親身 apply, 29 Mar 先有得取!

公爵府

畀面勳章

我幫仔申請, 2月22日寄出, 要3月26日先有得取

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

o下, 我2月26日 先寄 去幫亞女申請, (而且到今日, 支票仲未過數) 禁咪趕唔切 復活節去旅行 ....

可唔可以打電話去問下架
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

公爵府

畀面勳章

貓大姐 :你唔好唔記得2月得個28日咋, 所以你都好"蚊"水.

別墅

我幫仔申請(同I/D), 2月22日寄出, 要3月2日收到信, 27/3 可以取

男爵府

係咪首次申請會快d呀! 死啦! 我3月2日先寄出, 諗住19個工作天一定攪掂, 我仲報o左名4月10日去旅行添!可唔可以寫信叫入境處盡快處理呀?

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

郵寄申請係咪都要自己去拎張form先架?
有冇得網上填資料寄form嚟比我架?
木村

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Hi cherriemama
我仔仔(8歲)都係首次申請呀~,安全d不如打電話問下4月10日前可否處理好。

Hi k.k.
我係郵局攞申請表。

複式洋房

cherriemama 寫道:
係咪首次申請會快d呀! 死啦! 我3月2日先寄出, 諗住19個工作天一定攪掂, 我仲報o左名4月10日去旅行添!可唔可以寫信叫入境處盡快處理呀?

cherriemama, 首次申請因為要連 ID card,所以先要19個工作天,if 有ID card 10個工作天就 ok。但政府計工作天 1星期只得 5日......

你3月2日先寄出,我估入境處最快要3月5日先收到,照數19個工作天,最快要3月30日先有得取;但入境處話郵寄會有1-2日delay...... 嘩!我有D替你擔心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我仲屎..我年初5放左申請信去個箱度,點知上星期收到打回頭.原來passport吾可以同回港証一齊申請.咁我今個星期一又要放落個箱一次..前後已經差不多2星期啦...不過好彩我而家先知吾使申請回港証,咁又慳番140蚊啦.打個和啦.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

木村

郵政局都有form拎架
k.k 寫道:

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同事過年去日本旅行,佢細佬唔記得自己本BNO過左期,又無特區護照,所以諗住試下做快證申請特區護照,佢有帶機票證明都唔得,職員話無得咁做,最快都要2星期,最後唯有續BNO用住先,盛惠 $1500

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我上網 download 張 form 填架.....

k.k 寫道:
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

男爵府

師奶 & msangelhk,
Thanks! 如果有ID card 真係10個工作天攪掂的話我就放心d, 因為係我老公&我個BNO過o左期, 我諗應該趕得切呱!

msangelhk 寫道:
[quote]
cherriemama, 首次申請因為要連 ID card,所以先要19個工作天,if 有ID card 10個工作天就 ok。但政府計工作天 1星期只得 5日......

你3月2日先寄出,我估入境處最快要3月5日先收到,照數19個工作天,最快要3月30日先有得取;但入境處話郵寄會有1-2日delay...... 嘩!我有D替你擔心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老闆前日, 親自帶個女同文件去灣仔入境處申請sar passport, 同職員講趕住用, 個職員話無得早, 4月4日至有得取
佢話初次申請, 要做hkid, 無得再快, 加上呢排個個趕easter又新出左電子護照, 勁多job! anyway, 各位都要早d去申請啊!!

首頁

尾頁

跳至