時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

qutong 發表於 19-7-25 09:24
請問你又如何得知大陸冇報道嘅?

子爵府

2024年龍年勳章

kenstin 發表於 19-7-25 01:44
當你我真正了解他們的貪腐事實,我相信你也忍不住張口大鬧,當你不能打開手機上google, youtube,..,當你 ...

好多貪腐官員奸商走落香港,條例修訂唔到捉佢地唔到~~你地保護咗佢地咋~

侯爵府

sukicloud 發表於 19-7-25 09:11
如果你指係啲單,我隨手微博已經找到好多
香港反而沒有報,因為大部分媒體只報導示威的事情

我都即刻上網search,真係揾到好多喎。唔知嘅人係因為冇睇大陸新聞,一陣tvb報又話人大陸台,何況而家舖天蓋地都比示威洗晒版啦。

男爵府

Remido 發表於 19-7-25 01:37
CNN訪問一個示威者,佢話條例通過咗就冇freedom of speech

証明咗示威者根本都未明, 依家係逃犯條例, 關 freedom of speech 乜事

而現實係, 唔洗乜條例, 依家黃屍就唔俾 freedom of speech 係香港,

唔同意就鬧, 就阻住我搭車, 阻住我生活, 哩啲先係無 freedom

男爵府

kenstin 發表於 19-7-25 01:16
你又知唔知道最近湖北湘江決堤,大面積水災,受災人民超過3百萬,而你所崇拜的中共強力壓制傳媒,好多人都 ...

如果中共強力壓制傳媒, 應該無人知, 你係 零零柒?

下面cctv截圖個jm, 肯定係 長江一號 啦

我響往哩個政府, 有乜問題, 你唔俾我選擇嘅自由?  唔俾我選擇嘅權利?
咁你講乜自由呀,講乜人權呀

伯爵府

blee427 發表於 19-7-25 08:33
仲要無得睇utube, 無得上FB,無得用Google, 無得睇外國電視,都係我女D老師講,立例後的結果
...
低b到咁? 有無家長投訴? 你女讀緊小學? 又係考完試無嘢做講政治?

子爵府

你問黃人十個有九個話信唔過大陸,隨時比人捉返大陸

伯爵府

etyn 發表於 19-7-25 09:01
湖南我剛刚才去完返嚟,湘江係湖南最大的水系不是湖北。上兩星期多處地方暴雨造成水災廣東都有,有幾嚴重 ...
湖南湖北都未識 分已可知黃屍對中國嘅了解,仲夠膽講了解中共

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

樓主, 恕我孤陋寡聞, 我真係唔知, 亦唔識 "送中條例" , 究竟送中條例係點架? 願聞其詳

大宅

kenstin 發表於 19-7-25 01:44
當你我真正了解他們的貪腐事實,我相信你也忍不住張口大鬧,當你不能打開手機上google, youtube,..,當你 ...

無回鄉卡或者不返國內地的,沒法在內地犯法的,點樣會被送中呢請問?

男爵府

siulili 發表於 19-7-25 10:06
低b到咁? 有無家長投訴? 你女讀緊小學? 又係考完試無嘢做講政治?

中學啦,六月考試,佢好多同學無考出去行,我問點解,佢講呢D我聽。過左就無曬人生自由

伯爵府

blee427 發表於 19-7-25 10:53
中學啦,六月考試,佢好多同學無考出去行,我問點解,佢講呢D我聽。過左就無曬人生自由
...
真係架? 咁咪無哂分,留班架喎。 我仔學校又無喎,佢仲講笑佢有個同學有一日無考肯定係罷考去遊行。 佢之後好衰咁笑話其實佢請病假

侯爵府

我睇晒有關修訂逃犯條例既內容, 你又睇左幾多? 邊個項目令你地覺得冇左自由? 反而係好多出黎示威果D根本未瞭解條例內容, 淨係睇果D咩"肉隨砧板上"就信晒

再加上, 而家咪話左暫緩囉, 佢就算要再通過都要時間架, 冇可能一日之內就宣布二讀三讀突然通過
你地可唔可以等佢真係再推先出黎呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我唔明白點解而家d年青人對中共嘅印象會停留係幾十年前,應該你地問下自己對中共有幾了解,唔好咁蠢人講你又信啦,究竟你地去過大陸未?
擘大你隻c眼望清楚呢個世界啦井底蛙

水晶宮

呢條條例要攪嘅,根本唔係正常嘅港人
香港係走資洗黑錢及spy嘅天堂
跟本想攪呢班人
香港人無腦唔係假架!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

父母唔搵食d仔女連屎都冇得食,仲要攪亂父母搵食嘅地方,你地又有幾多個明白父母嘅思想呀

侯爵府

ASUS_JT 發表於 19-7-25 09:18
通訊網絡咁發達,有大災難邊有可能封鎖消息。

黃絲仲停留响幾十年前唐山大地震時期? 呃人定係無知?

當然係無知啦,唔係點會攪到香港咁。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我只是昨天看了數個bk的post,感覺這裡一面倒反對黑衣人而有感而發,看來bk已被染紅了,是否值得為bk慶賀,我真係唔知道,因為這也是中共做事方式,他們一般會滲透入業界中有代表性的公司,就如傳媒介,最有代表性的自然是tvb,看來bk都相當有代表性

多謝樓上的幫我改正,我是知道湘江是在湖南的,但打錯了湖北,為此道慊!
這次湘江決提本應是重要的新聞,但被紅媒輕輕帶過,這也是他們一向的做事方式。

其實我也是最近一個月才開始接觸政治新聞,經過69的100萬人,616的200人萬人,才開始多留意,資歷沒有你們深,我不能說我是黃絲,我只支持理性遊行,我一直認為暴力衝擊是無必要的,反而只會另運動帶來負面影響,擾民的不合作運動,更加有機會讓民意逆轉,但我還是理解他們,年輕人血氣方剛,訴求一直未獲得回應,部分人難免走向偏激路線,但同事又受到過分武力對待,使大家更憤怒偏激,在惡性循環下,只會越搞越烈,過程中洩露更多政府軟弱和黑暗的一面,更勾結黑社會向普通市民施襲,我真找不到你們有支持何君堯的理由,你們醒醒吧!

你們就連何為大是大非都未能分辨,只懂得跟風鬧人,當然你們有言論自由,有抒發情感的自由,但都希望你們能搞清楚事實真相,任何事都有分輕重,年輕人暴力自有不對,但他們為何這樣,政府墮落到此,在踐踏我們的核心價值,這就是大非,你們不出來發聲就算了,現在有人不惜用自身安危替大家發聲,你還好意思駡他們,你良心何在?

maymyh    發表於 19-7-25 15:43
water2002    發表於 19-7-25 14:13

子爵府

重未有解釋修訂逃犯條例的內容, 反而長篇大論講洗腦, 究竟想點? 認真的, 我想深入了解吓到底實質有乜影響

大宅

回覆樓主:

有上開百度討論區會發現,大陸言論自由度是相當高,討論中美貿易戰他們亦暢所欲言,既有強烈支持者,亦有持相反意見不同意中央的,争鋒相對,內容各有見地,睇得出知識水平相當高,今天的中國改變了好多好多,只要不觸及其底線便可

water2002    發表於 19-7-25 14:16

首頁
12345...13

尾頁

跳至