烹飪搵食

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆:24/2 ~ 日式芝士蛋糕再出爐 (附詳細圖解做法)

我次次焗都爆面,等我又試下呢個方法先~

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好想食,已book mark ,好詳細,多謝分享

男爵府

tsznok 發表於 13-2-24 17:27
之後就打蛋白霜,打蛋白霜要用一個完全乾淨冇水冇油沾面嘅工作盤做。先將分出嘅六個蛋白用快速打到起泡,加 ...
點解打蛋白時要一邊打一邊轉盤? 個盤已經30度傾斜, 仲轉盤好難控制.

iluvmeeself    發表於 13-2-26 22:13

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問~

1. 倒入錫紙兜之前個兜使唔使搽油

2. 妳個錫紙兜係咩呎吋
3. 仲有焗盤係咩呎吋

唔好意思,新手好多問題問

別墅

請塔塔粉是咩粉!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

焗得熟而唔爆裂,這才顯功夫
個蛋白漿打得好細緻

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:之後就打蛋白霜,打蛋白霜要用一個完全乾淨

原帖由 tsznok 於 13-02-24 發表
之後就打蛋白霜,打蛋白霜要用一個完全乾淨冇水冇油沾面嘅工作盤做。先將分出嘅六個蛋白用快速打到起泡,加 ...
塔塔粉咩嚟架?唔落得唔得呀

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Saiwong 發表於 13-2-24 22:51
請塔塔粉是咩粉!
他他粉/塔塔粉(Cream of Tartar)

他他粉是一種酸性的白色粉末,經常有人發問他他粉係嘜呢? 其實他的主要功用是幫助蛋白打發和中和蛋白的鹼性,因為蛋白帶有鹼性d。蛋儲存得愈久,蛋白的鹼性愈強,因此用大量蛋白做的食物都有鹼味和顏色帶黃,加了他他粉便可中和鹼味,顏色也會較雪白。如果沒有他他粉,也可以用一些酸性原料如檸檬汁或橙汁來代替。一般說來,一茶匙他他粉可用一大匙檸檬汁或白醋代替,但要減少約10克蛋白份量。如果蛋白夠新鮮,蛋白容易打發而且鹼性弱,這時如果沒有他他粉其實省略也沒有關係。- from 百度

我用呢隻

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

3509 發表於 13-2-24 22:12
點解打蛋白時要一邊打一邊轉盤? 個盤已經30度傾斜, 仲轉盤好難控制.

都唔會好難,總好過攞住個打蛋器係度轉圈,樓主好細心,呢點都提埋大家

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

已收藏!

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

別墅

聽日試試先,thz

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+13-2-24+17:01+之後再

原帖由 prisyan 於 13-02-24 發表
我又係最怕分蛋,所以次次都要用3隻碗
我同你差唔多,因為怕分分吓中間有隻炒粉,我會續隻分完倒入準備打蛋白霜嘅工作盤內,假設中間有隻分衰左,都唔會污染之前分好果啲。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tp168+於+13-02-24+發表165+

原帖由 pepper_mama 於 13-02-24 發表
Aiya...我見個食譜160度多5度啫...
你要多啲同屋企個爐談情先得喇!
仲有焗盤形狀大小都會有影響,唔可以死跟食譜傢。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

哈哈,我尋日啱啱買咗舊cream cheese,諗住整日式芝士蛋糕!睇完你個做法,應該好過齋睇c6個日文translated食譜!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+13-2-24+17:27+之後就

原帖由 3509 於 13-02-24 發表
我冇正式跟人學過整蛋糕傢,呢個"手勢"都係自己摸出嚟,覺得咁樣打會均勻啲靚啲,可能會有正宗打法都唔定,但我自己做就覺得咁樣打唔難囉。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+13-2-24+18:12+拿我都

原帖由 prisyan 於 13-02-24 發表
好軟滑好正啊!日式芝士蛋糕我老公最愛!
我老公都超愛食,尋晚佢一個人食左成兜,離晒譜!!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:犀利

原帖由 selko809 於 13-02-24 發表
犀利
大師你又出嚟瘀我喇…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:請問~1.+倒入錫紙兜之前個兜使唔使搽油2.

原帖由 豬豬822 於 13-02-24 發表

請問~
1) 如果用錫紙兜焗,唔使搽油,但如果用焗盤焗,就要舖番baking paper。

2) 我用日本城有得賣果啲一般長形錫紙兜咋,冇量過size… 即係一般麵包店賣香蕉/合桃蛋糕果隻size呢…

3) 用嚟座水用嘅焗盤size冇限制傢,裝到水浸住個蛋糕盤就ok。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:焗得熟而唔爆裂,這才顯功夫個蛋白漿打得

原帖由 kenstin 於 13-02-24 發表

焗得熟而唔爆裂,這才顯功夫
師傅,大師笑完我就輪到你出嚟笑?

首頁
12345...10

尾頁

跳至