嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...18

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Re: 有冇媽媽比bb食燕窩

我係bb一歲時燉左冰糖燕窩比佢食.. 點知佢食完嘔呀.. 肚仔又吾舒服.. 跟住吾敢再整住啦.. 丫媽話我因為落左糖喎..

民房

睛靈勳章

我囡囡依家9個月,奶奶係粥內加燕窩比佢食,佢十分喜歡,仲話要添食,我估你也可以在粥內加入燕窩,唔好咁快加冰糖燉會好一些。
我們愛因為神先愛我們。 :-D

男爵府

請問你地燉燕窩係咪一次過燉一or兩星期份量, 然後放入雪櫃, 跟住每次食粥至加一匙落去 ??? ?-(
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

子爵府

育兒性格勳章

咕怪媽媽 ,
我奶奶都係買一盞盞的燕窩來燉. 佢燉出來的是一"注注" 架, 係咪就係你所講的啫哩咁樣呀?

我想問下,我買過老 x 家同燕 x 家o既即食燕窩,都係一絲絲o既。有朋友送一盒燕盞比我,我自己燉,反而好似啫哩咁,冇絲絲,會唔會係假貨?定我唔識燉?

男爵府

你會唔會燉耐左ar?? 有d燕窩唔耐火ga~
咕怪媽媽 寫道:
我想問下,我買過老 x 家同燕 x 家o既即食燕窩,都係一絲絲o既。
有朋友送一盒燕盞比我,我自己燉,反而好似啫哩咁,冇絲絲,會唔會係假貨?定我唔識燉?
[size=x-small]囡囡 出世~重

男爵府

To cherriemama, may I have your VIP no. as well?! Many thanks in advance!!

別墅

燉燕窩約45分鐘-1小時就可以
吃燕窩最好空肚吃較為吸收

洋房

[size=small]咕怪媽媽,我想你煲的可能是燕碎壓成盞形的,煲出來是會like jelly咁,而燕條壓成盞形的煲出來會明顯一條條的
小洵柰之成長故事 ;-) elkekylie-----4月21日-------洵柰(Etsuko)

洋房

[size=medium]小心女人,我想一湯匙便夠了,因為燕窩是蛋白質吃多了也不被身体吸收會苛返出來的hahaahaa....所以不用太多呀!!我自已就燉3日一D自己食一D比女食hahahaa....無錯放入雪櫃總之一星期燉2次!
小洵柰之成長故事 ;-) elkekylie-----4月21日-------洵柰(Etsuko)

別墅

我想問下, 如果係自己燉燕窩既媽咪你地會去邊度買同買邊隻呀?

大宅

chaichai 寫道:
我姑拉煲左4日燕窩瘦肉粥比囝囝食, 每次半杯米+半碗(大人碗)已發好既燕窩! 煲好後有兩碗半(大人碗)既粥!

我想問每次落半碗(大人碗)已發好既燕窩, 係咪太多? 如果係! 甘每次應該落幾多煲粥至好? 佢依家吽緊大牙! 所以胃口唔係太好! 我姑拉先至煲燕窩比囝囝食!

cherriemama,
可否借埋我妳的VIP No.一用,謝謝!

cherriemama,

I still awaiting your VIP no. ar! Can you PM me before lunch? Because I want to buy at lunch hour!

Many thanks!

男爵府

Dear all,

Please check pm!

大宅

minmin,
如果你BB有濕疹的話, 我唔見意你比BB食燕窩,
因為我生完BB後都有進食燕窩, 但不久出現皮膚問題,
於是去看過醫生, 醫生知我食過燕窩, 就話比我知原來燕窩所含有的
豐富蛋白質會對於皮膚敏感的人會有壞的反應.
所以唔好以為燕窩有益就比BB食, 相反會令BB的皮膚更壞.

minmin 寫道:
另外想問下如果有濕疹, 無論大人或bb係咪都唔好食?

我就一定係有濕疹架喇 :evil:
但我個囝就唔係唔係
因為佢有時會有d, 又或者熱時都會有,
所以我都唔知佢屬唔屬於有
Hello ! 我叫Jodie~

男爵府

好媽媽勳章

亞囝o係8個多月大時, 婆婆煲咗燕窩粥佢食, 我之後先知道最好1歲後先比, 立刻叫婆婆咁細個唔好煲住"lu"...

民房

請問BB發燒食唔食得燕窩?

侯爵府

好媽媽勳章

KuKuMa 寫道:
請問BB發燒食唔食得燕窩?

No, 食咗都唔吸收, 好返先食啦 !

民房

Dear cherriemama

I want to have the VIP no. too, please pm to me.

Thanks in advance

大宅

Hi Cherriemama,
Pls pm your VIP No. to me. Thanks.

大宅

我都有買燕窩的vip, 你想去邊間買,可以pm我,我再比no.你

男爵府

Hi ccMum & wkwok01,

Please check pm!

首頁
23456...18

尾頁

跳至