時政擂台

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

wclam268 發表於 19-7-24 23:48
如果全部人明呢個社會就唔會嚴重分裂,就唔會分黃絲藍絲
對,你說得好...

珍珠宮

ngokwan 發表於 19-7-24 23:48
我不了解送中條例,我了解的是逃犯條例;

中共,不是太熟,不過一定好過美國,渼奸,黑衣人
好,你講得好正確呀....如果阻我揾食,下一代仲邊有得食呀...一齊死忝....唔係再講為下一代,呢代阻我揾食即無生活費,何來會有下一代呀...

複式洋房

ngokwan 發表於 19-7-25 13:40
其實,你了解國內嗎?

我有好多親戚仲係國內,佢地當中有人安份守紀,係街市做小買賣,但比鄰鋪攪事,攪到冇得再擺檔。另有親戚話,國內想做小生意,係要靠關係,你冇呢d關係同唔屈服既話,生活會過得好慘。
佢地係好慘,佢地唔想申請黎香港,佢地依然覺得鄉下先係佢地屋企。

別墅

dbcoffee 發表於 19-7-25 10:26
無回鄉卡或者不返國內地的,沒法在內地犯法的,點樣會被送中呢請問?

我都同d黃友傾過這個問題,佢地話就算在香港鬧、反中共,中共會引導他們返大陸喎!話中共信唔過!一句到尾,唔鐘意中國,逢中必反。

大宅

heihei1228 發表於 19-7-25 15:07
我都同d黃友傾過這個問題,佢地話就算在香港鬧、反中共,中共會引導他們返大陸喎!話中共信唔過!一句到尾 ...

佢地連乜野是『引渡』都不清楚

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

TVB當然要看,不過同時也看看其他,VIU,NOW,有線,香港電台,然後自己分析,好似這兩日,大篇幅報道元朗站被打的受害者講話,除了TVB,居然甘重要的報道沒有TVB,可想而知其偏袒性。
當然也會有人駁話,這班被打市民的真確性,但無論如何,電視台未查實前也必須報道,或者即使有報道也是輕輕帶過,這班人當然也有去警處報案啦,但聽說沒有報案紙。
成件事警察在天水圍和元朗警處的拉閘,999打不通,他們是難以解釋的,就連一哥也啞口無言。
這個官黑勾結,我是有自己的結論的,我實在找不出任何理由這種勾結是無中生有,在推論落去,也符合中共一向的做事方式,明的管不了就用暗的,國內這種叫民兵,以民抗民,香港就利用了黑社會作為他們的民兵,當然黑社會只認錢,有錢我就做野,而最高指令是不會直接傳達到行動者身上的,因為經過多重的轉達,事件就有所變化,或者我在這裡舉一個例子,在元朗事件前的一周左右,中聯辦代表與元朗鄉親委員們開左個會,代表講聽說將會有一班人過來元朗高lennon wall,我相信你們是不允許有這種事情發生的,對吧!,當然如果要出錢辦事這種話,是不會衝這樣的代表說出口的,自然會有“中間人”辦這種事,而中間人傳到黑社會啊頭的時候,也不知經過幾多個中間人,所以我有理由相信出錢的老闆想要的效果,到了行動的打手,會有相當的差異,而警方的“合作”也錯漏百出,所以真相永遠隱藏不了。
眾所周知,中共玩人心對抗是是他們的強項,控制主要傳媒,拉攏社會有代表性人物,在配合埋民兵政策,很容易搞到人心對抗,然後在混亂中找機會擊倒“敵人”。
這個“敵人”我不肯定是誰,但他們可以不惜一切,不惜放棄香港的平穩,而要達到他們的目的,這個“敵人”一定非同少可。
就現在的中共來說,可以分為兩派,一是江派,另一個是習派,江派在香港的根應該較深,而兩派在國內外也鬥得相當火烈,都想不惜代價的鬥下台,至於結果如何,我等也只能買包花生慢慢觀戰,但我就希望大家不要當其中一方的棋子,我只支持理性遊行,這也是中共最怕的,不給他們亂中取利,不要隨他所以搞到香港混亂,分化,立法局需要有足夠的反對聲音來制衡,不要一黨獨大。
本人在香港已有四十多年了,一向不關心政治,但今年7月前也登記了做選民,希望香港走好。

當中或有錯別字,請大家指出,謝謝!

男爵府

鴨鴨比 發表於 19-7-25 09:19
記住學解放軍咁用血肉之驅擋水災
搬緊沙包

有興趣youtube大把CCTV 科教資訊特輯,
國內已經大範圍採用人工智能,大數據,5G等!
香港熟悉的華為,大疆係全球無線電設備及無人飛機市場佔有率及技術最頂尖的中國公司!
香港未來的eID卡由平安科技投得標書!
虛擬銀行國內早行香港已兩年!
香港原地踏步,笑人家十年前或遍遠地區事物!

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-7-25 12:24
https://streamable.com/f36l4
宜家睇新聞,尤其是關係到政治類的新聞,都要多方面多角度,只看tvb就只會被 ...

不如你諗下, 點解當晚會有受害者? 阿林已完自己直播帶隊由月台落大堂對住開始散去嘅白衫叫囂,再向佢哋開滅火喉淋水噴滅火筒, 然後當白衫還擊黑衫就衝返上月台拎無辜市民做擋箭牌,所以係黑衫連累市民受害! 點解無傳聞指責黑衫? 白衫有錯黑衫仲錯的離譜喎! 自己撩人入嚟打但就混入普通市民入面,你唔係無睇直播吓~

大宅

BK Milk勳章

講咁耐,其實樓主都冇講出逃犯條例程序上有咩問題!
香港都有同印度簽,咁印度黑暗啲定中國黑暗啲?而家新修例同印度簽嘅有咩分別?我都好想知!因為印度多次要求引渡文子星,都未能成功,我都唔明點解香港仲可以容許一個國際級罪犯喺到,但唔容許條例通過!
究竟而家啲人係反緊條例,定反緊中國?!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

陳秀芳 發表於 19-7-25 15:41
但政府並非冇做嘢,壓制媒體會唔會只係避免恐慌?人口太多

壓制傳媒是中共一向的手法,我看到tvb偏袒的報道,作為tvb鐵桿粉絲的我都無話可說,心裡只有痛惜。
在早前世界人權組織共有22個國家聯合反對中共對新疆維吾爾族的人權作為,抓了上百萬人,逼他們棄信自己宗教,逼他們食豬肉(當然被官媒強力壓住),這22個都是先進些國家,其中包括幾乎整個歐洲國家,日本等,中共大可以用口頭禪說是內政不容許其他國家說三道四,那就算了,居然聯通37個國家反抗,而這37個國家是俄羅斯,北韓,伊朗,剛果等,這種修家的舉動不就說明了公然向先進國家挑戰嗎?我感覺作為這種國家的國民而羞恥。

男爵府

kenstin 發表於 19-7-25 01:16
你又知唔知道最近湖北湘江決堤,大面積水災,受災人民超過3百萬,而你所崇拜的中共強力壓制傳媒,好多人都 ...

其實呢D同條逃犯條例有咩關係呀?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

alicemic 發表於 19-7-25 15:55
不如你諗下, 點解當晚會有受害者? 阿林已完自己直播帶隊由月台落大堂對住開始散去嘅白衫叫囂,再向佢哋 ...

你要打橫來講,我點回應你?如果你認為用水喉淋濕你,你就要打到人曝光的話,我也無野好講,林議員如何挑撥?如何用乘客當擋箭牌?請小心言辭,你這種說法是指控,需要拿證據證明的,需知道成年人說話也帶責任的。
我看到的事實就是白衣人咩人都打,如果你覺得白衣人是正確的話,我甚至覺得你人性的基本價值觀出了問題。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-7-25 16:26
你要打橫來講,我點回應你?如果你認為用水喉淋濕你,你就要打到人曝光的話,我也無野好講,林議員如何挑 ...

證據? 林已完自拍段片咪正據囉! 仲有現場收音車上乘客叫佢哋出去, 你近呢個月熱愛正字你唔係無睇吓化
btw, 究竟係你認知上逃犯條例邊條邊段令你咁不安要個個禮拜要上街? 講咗咁多頁你都講過喎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

peony_only 發表於 19-7-25 15:57
講咁耐,其實樓主都冇講出逃犯條例程序上有咩問題!
香港都有同印度簽,咁印度黑暗啲定中國黑暗啲?而家新 ...

香港同印度簽了什麼,印度神油免稅入港嗎?
我無話要說明咩係送中條例,只是覺得大家都不確實了解,至於我的意見前面已經說過了。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

alicemic 發表於 19-7-25 16:31
證據? 林已完自拍段片咪正據囉! 仲有現場收音車上乘客叫佢哋出去, 你近呢個月熱愛正字你唔係無睇吓化 ...

我看到的可能與你不同,我看了得出結論就是,白衣人打人,我無看到林挑撥,水喉只有一個,如果你覺得淋水可以挑撥到幾十人打人,而又陣陣有詞話打人是合法的話,你的價值觀必定出了什麼問題。

珍珠宮

ngokwan 發表於 19-7-24 23:48
我不了解送中條例,我了解的是逃犯條例;

中共,不是太熟,不過一定好過美國,渼奸,黑衣人

講得好

珍珠宮

你要打橫來講,我點回應你?如果你認為用水喉淋濕你,你就要打到人曝光的話,我也無野好講,林議員如何挑 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22647395

呢條片好清楚
你叫所謂議員若要人不知吾好太低b

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

kenstin 發表於 19-7-25 12:24
https://streamable.com/f36l4
宜家睇新聞,尤其是關係到政治類的新聞,都要多方面多角度,只看tvb就只會被 ...

你應該睇多dTVB中立的報導至真,解下你地班黃友所中的黃毒同戾氣,香港就會太平好多。你地睇得太多黃媒、毒媒。

珍珠宮

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22645949

首頁
34567...13

尾頁

跳至