時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

kenstin 發表於 19-8-10 08:21
你要了解邊個才是大賊,人民為何上街?慢慢演變成你們所謂的賊,不要本末倒置,是中共一手從香港人手上搶 ...

賊喊捉賊

大宅

kenstin 發表於 19-8-10 05:16
習大大有三大困局,美台港,全部都處理不當,全部都嚴重危害中共利益,隨時烏沙不保。美台就不說了,都是他 ...

時間可以證明,唔知道到時樓主會唔會自打嘴巴。

大宅

kiki1021 發表於 19-8-10 11:05
呢位美國人, 可否答問題, 而不是製造問題?

我都覺樓主是美國人

大宅

kenstin 發表於 19-8-10 10:58
我在大陸做生意30年,食鹽多過你食米

真係好可惜!係大陸做生意30年,咁有遠見都冇比中央發掘到?

複式洋房

kenstin 發表於 19-8-10 10:37
文咩宣姐,只係同大家講下古仔,信不信由你,無咩值得宣傳,相比你們的我乃小巫見大巫。
不過講真的,我始 ...

究竟你係唔係生活係第三世界?無知到一個點!!!
你要講呢D無知的故仔,唔該你番去連X講啦!!
林鄭係唔需要同惡勢力同暴力低頭!正如好的家長係唔需要縱容子女發爛!唔會再同你地班黃人仁善!
我肯話你知中共唔係好對付!不論你有沒有收黃人錢,你係度幫黃人講說話,小心中共同你算帳!!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

holt2072 發表於 19-8-10 11:50
真係好可惜!係大陸做生意30年,咁有遠見都冇比中央發掘到?
...

咪係,的確學唔到好似鄭若華和譚詠麟之輩,有人幫距地搞下上市,吸下香港人啲血汗錢啊甘咯,如果好似鄭若華老公甘,一上市即破招股價都唔緊要的,過一段時間,這個殼將會有人做高個價,然後又將會有啲中資底既國有企業會來全面收購距,這是將國有資產華麗轉身為私人資產的其中一個洗錢方法之一,有人話香港有ICAC,不過一旦有中資關係的,都無辦法查落去,出到古天樂都無用。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

Margaretwong90 發表於 19-8-10 12:03
究竟你係唔係生活係第三世界?無知到一個點!!!
你要講呢D無知的故仔,唔該你番去連X講啦!!
林鄭係唔需要同惡 ...

的確,天下最快樂和最可憐的就是無知。

大宅

回覆 kenstin 的帖子

你最叻

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我支持樓主,講真你話暴徒有罪,唔通警察無罪咩,要計真有排計。如果呢度的jm真係當香港係屋企,就明白屋企唔一定要計得好清楚,計得咁清楚係咪就可以修補返個屋企

現在大家都想向前行,都想香港好,困住起度對大家無好處,不如諗下大家點和解好

同埋如果你們有睇,現在網上有張相,話經濟好果時我都享受唔到成果,點解我要怕經濟差

我諗邊個係瓷器邊個係瓦器,大家心中有數

子爵府

習大大有三大困局,美台港,全部都處理不當,全部都嚴重危害中共利益,隨時烏沙不保。美台就不說了,都是他 ...
她認錯了好多次,只是冇knee down to the floor.
再認錯都冇用,攬炒糸事實。佢地要港獨。

男爵府

kenstin 發表於 19-8-10 07:20
我敢肯定如果獨立調查會成立後,這班人都會被叛無罪釋放,因為調查後發覺警察的確使用過多武力,而他們只 ...

即使我比你講蠃,系警察先用武力,黑衣是還擊,甘破壞公物,破壞公共秩序,打路人,欺凌路人,又系可以特赦嗎?

男爵府

jacobkit 發表於 19-8-10 12:24
我支持樓主,講真你話暴徒有罪,唔通警察無罪咩,要計真有排計。如果呢度的jm真係當香港係屋企,就明白屋企 ...

我唔認同你,點解你享受唔到成果呢?退稅減差響,免屋企,生果金出雙糧,派錢,老人津貼加大,醫療津貼加大,罕病病藥津貼,難道你同你家人一點都沒有得著嗎?

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

LeannBB1102 發表於 19-8-10 12:42
我唔認同你,點解你享受唔到成果呢?退稅減差響,免屋企,生果金出雙糧,派錢,老人津貼加大,醫療津貼加 ...

我當然享受到,我自己都有自住樓。

經濟好,我有加人工。

但其他人無我咁好彩,派錢從來唔係解決問題的方法。

我諗如果jm有睇tvb 之前講,好多人在香港不是生活,只是生存,這已是經濟比較好的情況

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

jacobkit 發表於 19-8-10 12:24
我支持樓主,講真你話暴徒有罪,唔通警察無罪咩,要計真有排計。如果呢度的jm真係當香港係屋企,就明白屋企 ...

大家應該平心靜氣下來解決件事,抓曬啲學生又如何?還有我們這班老一輩的和理非,年輕人是未來的棟樑,10年後將會點?細心想一想。
一切事情都是由逃犯條例引起,香港現時都有跟20幾個國家有遣返逃犯協議,但為何我們的祖國不在名單內,都回歸了20多年了,為何甘多年都不能加中國?中國可是我們的主權國,答案很簡單,中國的司法制度太落後,犯人被遣返後不可能得到公平公正公開的審訊,而林鄭硬要立法最主要目的就是拍馬屁,因為習大大一直很想打擊跑到香港的中共權貴,白手套,在這裡他們可以盡情地洗他們貪污返來的人民血汗錢。
雖然我也很憎恨這些白手套,但立了法就難免殺錯良民,這個遣返名單裡有印度和菲律賓,中國應該是否要檢討下,為何你們的司法製度那麼不被世人接受?
林鄭原本執意要6月12號在立法局一讀通過,因為現在的立法局已經沒有反對聲音了,所以通過是必然的事,她也無視前幾日,即6月9日上街的100萬人反對,更甚是她已料到會有示威人事在立法局集結,以途阻止議員進場,所以當天就用過分武力,甚至定性暴動,這一切都是林鄭設好的陰謀,好讓13甚至14號可以順利開會通過,但不知為何中央12號晚殺停林鄭,以至她不能如願,但自612開始年輕人就開始對警察仇視了,612的速龍是破天荒的不帶委任證而且手法兇狠,自此之後不要說速龍,就算其他的普通警察都沒有委任證了,現在年輕人目標只針對警察,而警察也更兇狠地以暴易暴,這樣下去只會沒完沒了,政治問題政治了,希望林鄭正視,不要令年輕人和警察之間的仇恨越加越深。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

LeannBB1102 發表於 19-8-10 12:42
我唔認同你,點解你享受唔到成果呢?退稅減差響,免屋企,生果金出雙糧,派錢,老人津貼加大,醫療津貼加 ...

年輕人是為他們的未來做爭取,他們的情操之高我自愧不如。
原本應有的一國兩制,雙普選被人暴力奪走,they just want it back!

男爵府

回覆樓主:

樓主你根本唔係香港人,台灣?大陸?

大宅

既然咁多香港人支持示威者,點解中共要煩到自己,由佢囉,這亦是民主。

香港對大陸仲有咩供獻?習總又唔需面對選舉,由佢囉,口水戰,發下文,開記者會背下稿咪算囉。

香港越弱越易駕馭,由佢囉。

香港佔成個大陸1%人囗都無,稅又無上繳,由佢囉。

香港人選擇繼續遊行示威,支持餘慶暴力,由佢囉,亦是體現一國兩制丶港人治港嘛,由佢囉。

遊客減少,特別係大陸客,香港人係歡迎的,由佢囉,等5到10年後,香港變得好弱,到時可能求其搵個蝦兵蟹將話咁易搞掂,唔掂咪再等囉。

只要唔影響執政地位,點解唔可以比香港衰落呢?
調動哂資源去大灣區丶澳門,未嘗唔好呀。

伯爵府

回覆樓主:

我嚴重懷疑樓主既智慧程度

男爵府

回覆樓主:

習大大權力唔穩?之前先比人話佢做皇帝,吹大江系威脅係某些人既技兩。其實大陸開始好明顯要清黃害,甚至準備武統台灣,所以難怪樓主需要文宣。

不過純粹我自己觀察而已,我不想如樓主般得個吹字,大陸特性係決定大方向就最多小修小補,大家可以留意些蛛絲馬跡。

男爵府

kenstin 發表於 19-8-10 08:21
你要了解邊個才是大賊,人民為何上街?慢慢演變成你們所謂的賊,不要本末倒置,是中共一手從香港人手上搶 ...

成日講一國兩制 唔好忘記兩制前面仲有一國 宜家美國佬借香港搞中國 香港特首搞唔掂 咁中國出手有咩問題? 呢個係國與國間既鬥爭 林鄭一個地方市長做到啲咩
我反而唔明點解啲暴徒係都要幫外人打自己國家 我想問如果第時美國佬制裁香港蝦我地 邊個會出手幫我地 英國?台灣? 咪又係中國幫我地 我唔介意你唔愛國 但可唔可以唔好做漢奸

首頁

尾頁

跳至