時政擂台

跳至

首頁
45678...13

尾頁

複式洋房

kenstin 發表於 19-7-25 01:16
你又知唔知道最近湖北湘江決堤,大面積水災,受災人民超過3百萬,而你所崇拜的中共強力壓制傳媒,好多人都 ...

没了解过事实请不要这么说 其实都是以讹传讹

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

heihei1228 發表於 19-7-25 17:01
你應該睇多dTVB中立的報導至真,解下你地班黃友所中的黃毒同戾氣,香港就會太平好多。你地睇得太多黃媒、 ...

我從來不會說什麼毒媒,總之看完自己調節,信邊個自己衡量啦,我不會說你的就是毒媒,我的就是真理,各有各修行,各有各信仰,希望大家不要學中共那樣排他便可。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-7-25 16:40
我看到的可能與你不同,我看了得出結論就是,白衣人打人,我無看到林挑撥,水喉只有一個,如果你覺得淋水 ...

做人應該客觀啲, 唔好只接受自己想知嘅嘢,成條直播咁長, 你淨係睇新聞片段就唔好學人講正字啦! 再講, 我邊句話打人是合法? 你唔好將你偏激嘅思想套落他人身上, 咁只會顯得你幼稚唔成熟! 你答到未? 究竟逃犯條例邊有唔妥? 你唔係念下口號就當真呀!

男爵府

kenstin 發表於 19-7-25 16:26
你要打橫來講,我點回應你?如果你認為用水喉淋濕你,你就要打到人曝光的話,我也無野好講,林議員如何挑 ...

咁你似乎真係無客觀睇哂件事,林已完係閘內講粗口,叫人夠膽就入黎,仲有一提女聲助攻
你真係客觀搵多幾個渠道睇清楚先討論

男爵府

kenstin 發表於 19-7-24 23:34
看了數個BK的post,我真懷疑其實有多少人了解送中條例?
又有多少人了解中共呢?(我不是說中國,而是說中 ...

我又分享下先,話說我父母都係親共,佢地以前成家都比共產黨迫害,屋企生意機器、衣車、田地全部比共產黨沒收,讀讀下書比人捉去上山下鄉,咁我問佢地點解仲咁支持共產黨?原來中共沒收曬佢地d資產後,又比番個鄉委你做,呀媽落咗香港幾十年,只要佢返去申請,大陸都會每個月都比番幾千蚊退休金佢,呀爸大讚中共進步咗好多。佢地手段好高章,首先大力打壓你,然後再比d小恩小惠你,咁你就對佢感恩戴德,高呼萬歲。

男爵府

kenstin 發表於 19-7-24 23:34
看了數個BK的post,我真懷疑其實有多少人了解送中條例?
又有多少人了解中共呢?(我不是說中國,而是說中 ...

繼續⋯⋯
我自己係香港土生土長,成長環境比較公平同公義,香港三權分立,可以保障我有公平審訊。但中國嘅司法機構係必須依照黨的指令,即係個黨話你有罪你就有罪,雖然我唔會犯法,但我都唔贊成條條例,因為中國司法制度比唔到信心我,同埋個人認為引渡去一個有死刑嘅國家唔係太人道。但係我係愛中國的。好開心見到中國經濟同世界地位都有所提升,貪污問題都改善咗少少。

複式洋房

kenstin 發表於 19-7-25 16:12
壓制傳媒是中共一向的手法,我看到tvb偏袒的報道,作為tvb鐵桿粉絲的我都無話可說,心裡只有痛惜。
在早前 ...

现在维吾尔族都没有吃猪肉……我不知道那个新闻哪来的 大家都很尊重 大学食堂都有清真食堂 大家都很尊重民族信仰…如果存在民族压迫那就不会出现中国还保留有56个民族了
可以说,换任何一个政府,都做不到和平治理56个民族的大家庭。

大宅

BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-7-25 16:31
香港同印度簽了什麼,印度神油免稅入港嗎?
我無話要說明咩係送中條例,只是覺得大家都不確實了解,至於我 ...

原來香港同印度簽咗移交逃犯條例,你唔知㗎

https://www.doj.gov.hk/chi/laws/table4ti.html

大宅

BK Milk勳章

見到你嘅答案真係覺得可笑又可悲!根本乜都唔知,為反而反!

別墅

kenstin 發表於 19-7-25 17:11
我從來不會說什麼毒媒,總之看完自己調節,信邊個自己衡量啦,我不會說你的就是毒媒,我的就是真理,各有 ...

TVB又點洗腦法?佢鏡頭唔會只focus 係警察,兩邊都影,咁都叫洗腦?

男爵府

kenstin 發表於 19-7-25 01:44
當你我真正了解他們的貪腐事實,我相信你也忍不住張口大鬧,當你不能打開手機上google, youtube,..,當你 ...

人工低 自然貪
人性
香港係高薪養廉 加法律 加 長糧 福利 綁住

中國發展慢 錢去晒搞高鐵 搞北斗 搞教育 搞公路
呢d 基本盤 而不是去加人工 福利。
冇呢d 基本盤 加人工 只係 食老本。
所以發展過程中 貪污係一定的

複式洋房

kenstin 發表於 19-7-25 01:44
當你我真正了解他們的貪腐事實,我相信你也忍不住張口大鬧,當你不能打開手機上google, youtube,..,當你 ...

谷歌我会说中国大多数人都用过 特别是大学有买代理器(是合法的)用学校的wifi就可以上 很多时候做科研找资料都要用到 是很平常的事情 普通人也可以用vpn 自己上网 从未听说过有因此“被抓”的事情(笑)
政治方面,其实,大陆和新加坡的模式很像,但是基本上没有香港人会吐槽新加坡。很多香港人认为集权政府会造成腐败影响发展,然而新加坡却是全世界最廉洁发展最好的国家之一,如果吐槽了新加坡岂不是自己打了自己的脸?有些西方国家极力宣传民主主义也是存在问题的,集权和民主无法通过自然科学的实验方法客观证明孰好孰坏。
中国近年来反腐力度也不断加大 国家只会越来越好

男爵府

kenstin 發表於 19-7-25 12:24
https://streamable.com/f36l4
宜家睇新聞,尤其是關係到政治類的新聞,都要多方面多角度,只看tvb就只會被 ...

TVB 有報呀, 記招丫嘛, 個個帶戴口罩同帽話俾人打丫嘛. 將D次序調轉曬講丫嘛.
我反而覺得TVB係咩都有報, 唔只係單一面, 係多方面. 如果唔係黃絲都唔使阻住人地倨鏡頭啦, 怕有咩衰野俾佢地影到又播出黎.

大宅

回覆 dbcoffee 的帖子

我認識一啲反送中嘅人, 佢啲講: 如果修例通過左,香港就會冇言論自由。萬一講左中共的壞話,驚半夜瞓緊覺時會被人入屋拉返去大陸受審。我心諗, 原來真係有人唔知逃犯條例內容你乜,只不過人云亦云。所以政府真係要做多啲宣傳工作。如果唔係,真係會有好多人被懶人包梗死。

男爵府

allah 發表於 19-7-25 11:15
我睇晒有關修訂逃犯條例既內容, 你又睇左幾多? 邊個項目令你地覺得冇左自由? 反而係好多出黎示威果D根本未 ...

我都睇過下,其實逃犯條例系保障左我地香港人,中國/台灣/澳門,等地方犯左法,一定要香港審完,要法官批準先可以引度架,如果無哩個條例即系你系大陸犯左法,大陸可以要求香港馬上交出犯人,都不用經香港審,如當年張子強案件. 唔知我理解有無錯呢?

男爵府

lakgarden 發表於 19-7-25 08:44
又由頭loop搏洗人腦?
文宣已技窮了嗎?

地平說法,無得救了,樓主不如慳番啖氣啦

男爵府

反送中引渡條例我覺得係互信既問題

子爵府

2018復活節勳章

geminialing 發表於 19-7-25 12:57
同樣道理,唔該唔好只睇蘋果立場新聞
果日本身白衫場外打,林卓廷作為議員到場唔係調停,竟然係挑釁,仲走 ...

我睇cable news, now, tvb, 星島,香港01,惟獨無睇毒果(太假),最近發生的事情,好多時太多剪接片段,要多角度思考才能看到真像。但對現在的示威人士手段,不敢苟同

大宅

逃犯修訂條例內容被扭曲成為惡法,反對的人只是不相信中國,對他們來說條文內容都不重要。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

peony_only 發表於 19-7-25 17:29
原來香港同印度簽咗移交逃犯條例,你唔知㗎

https://www.doj.gov.hk/chi/laws/table4ti.html

多謝你提供資料,但為何唯獨是自己母國要簽這個條例就受到上百萬市民反對?你甘聰明應該明白啦。

首頁
45678...13

尾頁

跳至