時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的底線思維,拋出了一個無可挽回的底線戰書給美國,擺明在美國及其他外部勢力拙拙逼人的情況下,將你們所關心的香港的一國兩制當眾撕潰,以顯示我主權國的肌肉和決心,這種小學雞的思想居然用在治理國家的政策上,令人心寒,這個豪賭未免太大了吧,雖然美國有很多公司利益在此,貿易順差每年也有好幾百億,但想想美國現在正處於前所未有的艱難時期,香港的利益對它來講還能算什麼,這種時候什麼不理智的事都能發生,他也就跟你同樣的來個底線還擊,蓬佩奧就直接地就人權報告向國會說,既然香港已經不是一國兩制,就沒有享有美國給與的最優惠政策的理由,所以只要立國安法就會取消香港優惠關稅的地位,你明天自己看著辦吧。如果明天人大會議通過此法,香港對美國貿易就不是0關稅了,就會跟大陸看齊,甚至港元兌美元掛鉤制度也會被取消,到時候香港還是香港嗎?香港對中央來講還有價值嗎?香港已經不能幫中央集資外幣了,失去最大功能的香港的命運將會如何?身為香港人你會有咩想法?老實講,得知消息後,我整夜睡不著,無論是藍絲或黃絲,警察也好,年輕人也罷,將會失去我們的家,到底你們是否真正知道發生緊咩事?

大宅

kenstin 發表於 20-5-28 05:21
明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的 ...

支持立國安法

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

bu-b 發表於 20-5-28 07:26
如果認為習是小學雞,咁特係咩?

未出世的精虫

子爵府

kenstin 發表於 20-5-28 08:52
其實你地能否看得出,香港就是有不同的意見,政黨,獨立思考,才會得到自由世界的認同,幾次被評級機構下調 ...

對呀!不同的聲音也給嚴重私了呢

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

wai4919 發表於 20-5-28 18:08
中共用這底線思維,咁班暴徒用咩思維,去破壞香港,我真係想問樓主,破壞地鐵,破壞商店,行私刑,迫人擺 ...

唔只係整傷,根本就係想殺人,我自己住嗰區都有老人家因為交通燈打壞晒俾車撞到之後死了

珍珠宮

tibetlee13 發表於 20-5-28 05:37
退一萬步,如果真是這樣,也是泛暴派係美英支持下自己攞來嘅!十七年立唔到廿三條,畀足機會同面啦

多年未立23條都唔緊要,一直中央都冇迫過我地吖,最大導火線係黑暴!我估如果呀係黑暴,中央都唔會行呢步

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

YC和政棍賣港求榮,迫中國出手,支持立法!

大宅

畀面勳章

mud0288 發表於 20-5-28 09:14
現就好像97一樣, 重新來過, 既然覺得香港玩完, 那只有走.. 有錢既去外國做2等公民, 無錢既博下第日可否做難 ...

yeah, 我都覺,依家似97,推牌再黎過咁

水晶宮

Nancy20090615 發表於 20-5-29 09:53
黃痴瘋重提住搵美國, 美國, 美國, 美國係你老豆呀而家? 死過去唔好响香港喇, 反中乱港又响香港買豪宅, 希 ...

佢收左美國契爺錢賣國嘛!梗系呼叫佢契爺萬歲啦!應該學美國凍結佢全家資產調查

公爵府

2024勳章

明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的 ...

同心盲既人, 我從來都唔會浪費時間口水, 只講一句:善惡到頭終有報。

到底誰善誰惡, 你自己心知

複式洋房

一句話!支持國安法

瑪瑙宮

mother904 發表於 20-5-29 09:56
可能最後一擊,想美國收留

涷結晒佢地 D 資產先

翡翠宮

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 20-5-29 09:53
黃痴瘋重提住搵美國, 美國, 美國, 美國係你老豆呀而家? 死過去唔好响香港喇, 反中乱港又响香港買豪宅, 希 ...

可能最後一擊,想美國收留
日日是好日

瑪瑙宮

ricecooking 發表於 20-5-29 08:45
過去一年話比我們理性正常的人知,忍讓包容,講道理,用愛去感化對黃色暴徒漢奸係無用的!佢地只想用盡方 ...

黃痴瘋重提住搵美國, 美國, 美國, 美國係你老豆呀而家? 死過去唔好响香港喇, 反中乱港又响香港買豪宅, 希望中央涷結所有汉奸的資產.

複式洋房

大陆为什么要扶持一个叛国的城市呢?你又想零关税又要欺负大陆人?凭你有民主自由是不是

水晶宮

cvy 發表於 20-5-28 16:21
衷心希望大家都係香港人無論政見不同,都唔好再爭執,大打出手,我地得嗰七百萬人,已經做咗小丑,外國棋子 ...

過去一年話比我們理性正常的人知,忍讓包容,講道理,用愛去感化對黃色暴徒漢奸係無用的!佢地只想用盡方法去滅我地聲,制造香港人全部都同佢地同一想港獨的假像,等金主外國幫手制裁中國變得合理,我地強烈要求盡快執行國安法

水晶宮

kamkong 發表於 20-5-28 06:42
黃絲最叻就是用經濟呢招,但現在香港正正被佢哋搞到經濟衰退

根本就是黃屍去信同埋做埋晒d假民調假投票,乞求外國制裁香港來幫佢地打擊中國,而家成功攬炒又重施故技屈對家

男爵府

回覆樓主:

由一條反送中,撤回又唔收貨,演變成今日國安法,泛民班政棍唔知有咩感想!

別墅

回覆樓主:

黑暴已經另香港死咗一半,咁咪死埋嗰一半囉。。。黃屍唔係最想"攬炒"咩?

伯爵府

開心吸收勳章

ibe 發表於 20-5-28 17:56
有人仍支持暴力,真係好得人驚!
如果覺得香港唔好,咪走囉,點解要教壞下一代?香港無軍隊,無士兵點獨立 ...

中共用這底線思維,咁班暴徒用咩思維,去破壞香港,我真係想問樓主,破壞地鐵,破壞商店,行私刑,迫人擺工,破壞 交通燈,增加市民危險,佢地這樣思維,有冇問題!!

究竟佢反的對象係香港政府,係中共,還是係香港市民呀?整傷香港人來 威脅政府和中共,這樣思維我更加不明白

首頁
12345...8

尾頁

跳至