烹飪搵食

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+16:42+咁請問如

原帖由 tammy2008 於 14-06-03 發表
妳而家用咩食譜呢......

用幾多度焗, 焗幾耐........
我食譜係225低粉,25高粉,160液體(有時淨水,有時加蛋),3速酵,少量鹽糖菜油,餃子+麵團mode,再等半小時取出,成型後發45-60mins(冬天加熱水,現在放焗爐),180度焗15mins。現在已改用普通不銹鋼焗盤。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ncbbb 發表於 14-6-3 21:02
我食譜係225低粉,25高粉,160液體(有時淨水,有時加蛋),3速酵,少量鹽糖菜油,餃子+麵團mode,再等半小 ...
打錯了吧,基本上做麵包用高筋粉, 有啲食譜會加入少少低筋,但唔會係225克掛.........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+21:02+我食譜係

原帖由 andyman 於 14-06-03 發表
打錯了吧,基本上做麵包用高筋粉, 有啲食譜會加入少少低筋,但唔會係225克掛.........
...
啊,調轉了!

大宅

引用:做麵包每個步驟都好緊要下,任何一個步驟做

原帖由 kenstin 於 14-06-02 發表
做麵包每個步驟都好緊要下,任何一個步驟做得唔好都會影響整體成品,不如你講下你的步驟先啦,我估 ...
我自己研究咗好耐啦,食譜在上面,希望大家指教指教,做到好包比家人食。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-3 21:02
我食譜係225低粉,25高粉,160液體(有時淨水,有時加蛋),3速酵,少量鹽糖菜油,餃子+麵團mode,再等半小 ...
麵團 mode 咪包埋發酵架....仲要等多 30分鐘先取出 ??

唔會過度發酵嗎 ??

有冇 test 過個發酵程度 ? ( 發酵後用沾粉既手指輕按, 麵團凹位不回彈也沒有整個收縮 )

不銹鋼焗盤都係麻麻地 ( 底部唔太受熱 ) 表面上色了, 底部會比較偏白 ~~

仲要攪吓個溫度先.....搓粉時用凍水, 開蓋搓, 可以搓2次餃子 mode, 搓好才關機關蓋用部機馬達既餘溫讓麵團自然發酵 ~~

祝順利 ~~

下次影埋入面啦.....睇出面唔太 feel 到入面鬆唔鬆軟....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

麵包食譜是需要有一定的合理性,不能相差太遠,跟做蛋糕有所不同,蛋糕的配方可以兼容度好大,但麵包的配方如果偏差了,可能會影響成品,不了解你的食譜出自何處,但如果用韓粉,它只有12%蛋白質,已經不算高了,為何還要加低筋粉?這樣做就更難搓出薄膜了,我無麵包機,但我相信理論大致一樣,以我所知,菜油大多爲液體,用液體油必需先加,因為需要更長時間才能與其他材料混合,固體油則可以後加,因為油脂會影響蛋白質結成網,所謂的薄膜,還有鹽和糖的比例也是相當重要的,因為一個可以壓抑發酵,一個是有助與發酵,這兩個那麼重要的元素居然不給予份量,這份食譜好極有限,馬上轉左距好過喇。

比個一般軟包參考食譜你:
粉 100%
yeast。1%
鹽 1%
糖 8-10%
油 6-12%(這個寬容度高啲)
以上全部野都有其功能和作用,油可以鎖水,軟熟的來源,其他你都應該知啦,另外加其他風味既野都應該無以上食材咁重要。

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 Hehemum 的帖子

店員說錯酵母放在雪櫃,正確是冰箱先對。
很多整麵包書都有講... 我自己將酵母放在冰箱,用時就取出來。

[img][/img]

[img][/img]

大宅

引用:麵包食譜是需要有一定的合理性,不能相差太

原帖由 kenstin 於 14-06-03 發表
麵包食譜是需要有一定的合理性,不能相差太遠,跟做蛋糕有所不同,蛋糕的配方可以兼容度好大,但麵包的配方 ...
咁水量係咪自己因?韓粉我做過最多都係65-67%,啱唔啱呢?

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+21:02+我食譜係

麵團 mode 咪包埋發酵架....仲要等多 30分鐘先取出 ??

唔會過度發酵嗎 ??
係呀,麵團mode大概30mins打麵,30mins發酵。我見書好多時寫初發一小時,所以自己延長發酵,又覺得好啲咁,間中都有試過收縮。我試吓你個方法先!
另外,不銹鋼焗盤唔好,咁有咩焗盤介紹呢?你又講中,個底係白白哋,我自己又唔覺得有咩問題,所以無理。我試過210度焗9mins,又好似好啲。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ncbbb 的帖子

以現在這種天氣,韓粉67%左右應該適合,但最近我轉左金像,65%都幾濕下,可能要62-63%先好操作,相差都幾大下,不過聽說麵包機搓濕麵團更有優勢,你可以問下有麵包機的高手。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-3 23:20
係呀,麵團mode大概30mins打麵,30mins發酵。我見書好多時寫初發一小時,所以自己延長發酵,又覺得好啲咁, ...

真係呢.....書入面時間只可以做參考架咋, 一切都要自己即場執生變通.....第一次發酵見到麵團比本身大咗1-1.5倍 ( 大咗呀, 即 size x 2 或者 size x2.5倍左右, 就用沾咗粉既手指輕按, 見到唔回彈 / 唔收縮就可以了 ( 呢 d基本野書應該有講架喎 :lol: )

焗盤可以用番跟機 ( 焗爐 ) 嗰塊架, 黑色架呢....呢d受熱好呀....就算個底唔太平都好過妳之前用嗰 d....可以加塊油布 ( 可重用焗爐墊, 唔係矽膠墊喎 ) 一塊可以 cut 開俾2-3個模用, 1塊大約可以用3-5年架 , 唔貴, 2德惠有款 $3x.00 我覺得好好用, 平價既 ( $2x...) 麻麻地...有少少痴.....

韓粉係要咁先會好 d 架, 縮短時間高溫少少 ~~ 我用咗半年左右既心得來, 希望幫到妳....

韓粉水份最好就都係自己目測.....由其妳糖呢d有變數.....糖份量多少, 對水份要求都有不同架....糖濕咗變液體架嘛....但係一般都唔會當入水份咁計, 因為其實份量又唔係多, 影響其實好細.....
同埋用水 / 用奶個水量計法又係唔同......有冇加奶粉個水量計法又係唔同....總知都係頭一次 ( 餃子 mode 時) 的頭10分鐘左右, 就要決定麵團既水份係咪太多 / 少.....

妳咁少粉都做到咁多個包仔 ?? 咁小麵團既 size 應該真係幾超細吓喎....咁真係應該用好似妳上面寫 200-210度焗 9-10分鐘...好過 180度15分鐘.....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

關於存放yeast的方法,我就喜歡用圖片這類糖的包裝,食完後清洗乾淨,完全風乾後用來裝yeast相當好用,我自用後都未失效過了,相當靠得住。
它的好處是密氣+擋光,買回來的大包裝yeast(真空包裝的),拆開後分裝在這些小糖包內,壓走所有空氣後再封口,然後我會再放入比較大的糖包(例如7D芒果乾的包裝袋),同樣壓走空氣再封口,雙重保護,跟住當然要將這些包包放入冰格冷凍啦,在零下10幾度無光無空氣的環境下,盡量保持yeast的效能,你地都試下啦!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

明眼人應該看得出大部分都可以在759買得到的軟糖。

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+23:20+係呀,麵

我用Delonghi嘅細焗爐,跟機係個銀色好似多士焗爐嘅盤,我就係用緊佢囉。水量就好得意,同一水量,有時頭10分鐘麵團好靚仔,但一直打會越來越粘,變成糊狀。我發覺停一陣再打,停一陣又再打,就唔會出現呢個問題。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-4 00:19
我用Delonghi嘅細焗爐,跟機係個銀色好似多士焗爐嘅盤,我就係用緊佢囉。水量就好得意,同一水量,有時頭10 ...

細焗爐...咁用住佢本身個焗盤先啦 ~~ 順路先買嗰個都未遲 ~~

本身我都想叫妳分幾次打, 不過怕一開始講得太複雜會嚇怕妳....
難得妳都發覺咁既問題, 咁最好啦, 起碼叫身同感受, 起碼大家會有共嗚.....

包機磨打易熱呀.... 由其而家又夏天, 麵團會越打越好易濕濕地咁...我自己叫佢做 "濕爛" 囉....

我自己會咁打, 假設水份已經調好 ( 即早幾次整包都係咁上下左右材料, 咁水量應該唔會有大改變 ) 除咗酵母之外, 所有材料先入機用凍水搓佢15分鐘 ( 包機的話, 即妳家的餃子 mode ), 之後讓麵團休息15-30分鐘左右, 要去街既去街, 要小休既小休, 打機既打機等等, 這時間搓好的麵團連包桶一齊取出放雪櫃, 麵團都半固體, 就算包桶瞓底都唔怕他跑出來, 表面最好用布/ 保鮮袋掩蓋一下 ( 防乾 )

因為麵團入面無酵母, 所以放 30分鐘 - 幾小時都唔怕.....

之後拿回出來, 加入酵母, 再運行一個餃子 mode 或者 麵團 mode ( 不過麵團 mode 有成 30分鐘搓揉 ) 很大機會機身又會發熱...所以我自己仍然覺得唔需要用部機既熱力發酵, 完咗麵團 mode 既頭 30分鐘就可以關機...

又或者只 run 多一個餃子 mode 便可以了 ( 即加酵母前後, 共2個餃子 mode )

不過又因為麵團雪過表面始終會乾一點, 同埋水份都給麵粉吸收盡了, 所以加入酵母時最好噴一點點水, 大約 0.25tsp 便可以了, 讓酵母粉易溶一點, 否則有可能 run 完餃子 mode後仍然見到粒粒酵母未溶掉啊....

這樣子休息過的麵團, 首先不會邊搓邊變濕爛 / 出水 / 要減水最終影響成品鬆軟度 , 又因為休息的時候麵團會慢慢吸收水份, 麵筋更易形成, 會發覺個薄膜效果好很多很多 ~ 簡直就是事半功倍啊 ~

第一次發酵時採用較低溫發酵 ( 即保持凍水搓揉, 之後只用室溫發酵 ) 那麵團的風味也讚很多, 麵粉的麥香味道很能慢慢培養出來, 這會比用機器高溫發酵的風味好啊~~

祝成功啊 ~~

子爵府

回覆:kenstin 的帖子

咁我拿拿林放入冰箱先,thx

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-4+00:19+我用Delo

原帖由 tammy2008 於 14-06-04 發表
Tammy,明白晒!我再努力努力,希望成功,做到你啲包咁鬆軟!

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-4 12:46
Tammy,明白晒!我再努力努力,希望成功,做到你啲包咁鬆軟!

加油啊 ! 有熱誠一定得呀~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

tammy2008 發表於 14-6-4 12:52
加油啊 ! 有熱誠一定得呀~
大C請問加蛋液整既包係咪會"煙UN" d 架

水晶宮

引用:Quote:tammy2008 發表於 14-6-4 12:52 加油

原帖由 龍婆 於 14-06-04 發表
大C請問加蛋液整既包係咪會"煙UN" d 架
龍婆啊龍婆~

我自己覺得係。。。。

首頁
12345...24

尾頁

跳至