烹飪搵食

跳至

首頁
34567...24

尾頁

複式洋房

引用:呢一年我真係成日做包,初時唔識,做到已經

原帖由 ncbbb 於 14-06-06 發表
呢一年我真係成日做包,初時唔識,做到已經好開心,但食食吓就越來越唔滿足,覺得硬係差啲。已經睇咗好多書 ...
唔好灰心呀!見到你有進步,我都指你高興!加油呀!期待你下次既成果!

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-6 15:40
我用呢個款架,210度焗9分鐘。其實仲有個忠臣牌,不過熱到死死吓,呢個細啲,但隔熱好好多,本來諗住買來常 ...
12.5升既焗爐仔...... 咁鬼細唔怪得上色咁詭異 ( 上面開始焦了, 四周仍然有點死白 )

咁近發熱線, 或者試吓用正常少少溫度, 拖番長少少時間等佢上色靚d.....

提議不如下次試試180度 13分鐘左右 ~~

妳爐細, 麵團太近發熱線, so 妳的180度比人地180度要強很多...

最好用番大少少焗爐個上色會靚d....

如果出爐後5分鐘左右內, 見到包包有收縮, 就是不夠熟了 , 下次要注意時間啊~~

成功要慢慢一步步來, 下次再注意整型同烤焗問題, 很快便會 100分的了~~

加油啊 ~

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+15:40+我用呢個

原帖由 tammy2008 於 14-06-06 發表
12.5升既焗爐仔...... 咁鬼細唔怪得上色咁詭異 ( 上面開始焦了, 四周仍然有點死白 )

咁近發熱線, 或者試吓 ...
個底有收縮呀,好似有時啲漢堡包旁邊咁,有紋。咁我又囉返個大爐試吓先。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-6 18:09
個底有收縮呀,好似有時啲漢堡包旁邊咁,有紋。咁我又囉返個大爐試吓先。

...

慢慢來呀.......

呢批唔太熟, 喂喂唔好浪費呀......

而家一個個分開佢放 ( 墊紙一出爐就要取走架喎, 平時都要, 而家講開就講多次: 出爐時整個墊紙連同上面既包一同滑去放涼架到, 之後立即把墊紙從包包底部取出, 保留包包係放涼架到慢慢待涼 )

之後呢....食既時候, 把包包中間對半切開 ( 好似 m記包咁中間切開 ) , 表面噴少少水(無噴壺就由佢啦 ) ........放入 220度 預熱了大約 5-8分鐘既焗爐 ( 用 delonghi 既都ok 了 ) 大火焗佢 1.5-2分鐘 ( 表面向上 ) , 成個變脆皮呀 !

出爐加入練奶 / 牛油等等...仲唔係脆脆豬 !!

掂呀 ~

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+18:09+個底有收

嘩,睇見都流口水!我成日咁多失敗作,都係放冰箱,等老公消化佢。今次比啲新意佢哋試吓先。

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:點先做到鬆軟嘅麵包呢?

獲益良多

大宅

畀面勳章

我發現呢度真是好勁,X虎藏龍,搞到我睇到嘩嘩聲,努力學習中~~

男爵府

引用:Quote:原帖由 tammy2008 於 14-06-06 發表

嘩,睇見都流口水!我成日咁多失敗作,都係放冰箱,等老公消化佢。今次比啲新意佢哋試吓先。

...
好幸福呀,有兩大高手教你,等我日整包時又影d相嚟呢度問下先

男爵府

引用:滾圓技巧有待改善,好鬆軟,等陣比家人試味

滾圓技巧有待改善,好鬆軟,等陣比家人試味。
好開心,多謝各位,尤其係Tammy,打咁多字教我,真係要花好多 ...

大宅

回覆:米米飯飯 的帖子

我都一次過爬晒全文,因為我都係學整包第四日,都係有樓主以問題,有高人教路,我學整面包條路可以短啲了,多謝兩位高手無私的分享

大宅

tammy2008 發表於 14-6-6 18:25
慢慢來呀.......

呢批唔太熟, 喂喂唔好浪費呀......
呢個堅掂呀!! 日後我d失敗包包都可以敗部復活呀

大宅

係呀,呢度真係好多高手,又好人肯答肯分享經驗!

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+15:40+我用呢個

咁近發熱線, 或者試吓 ...
麵包新鮮出爐時好鬆軟,但放涼之後,老公試完話仲係有少少un,係咪因為未熟呢?如最後發酵加長少少唔知會否好啲?(今次發咗25分鐘)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

應該系未熟既關係,就看你的包包內部稍欠層次,造型可以試下其他款式,圓形是最容易的造型,也是最難整出層次的造型,層次越多越好食,如果唔系就比較平淡,建議你嘗試其他造型,你二發基本上無問題,一發要足,二發不能過,二發只能發到8-9成,才有力量在焗爐裡進行最後衝刺,出來的包包才付彈性。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11026295

ncbbb  勁  發表於 14-6-7 13:20

男爵府

引用:回覆+ncbbb+的帖子以現在這種天氣,韓粉67%

原帖由 kenstin 於 14-06-03 發表
回覆 ncbbb 的帖子

以現在這種天氣,韓粉67%左右應該適合,但最近我轉左金像,65%都幾濕下,可能要62-63% ...
我都用緊金像(重要係過期嘅添,因為係50磅裝),因為技術唔係咁好,加上麵粉可能有少少受潮,要減到60%先搞得掂

男爵府

引用:+本帖最後由+tammy2008+於+14-6-3+23:45+編

原帖由 tammy2008 於 14-06-03 發表
係咪啡色,膠膠地咁叫不沾布嗰張?難洗嗎?會唔會洗極都油?

男爵府

引用:明眼人應該看得出大部分都可以在759買得到

原帖由 kenstin 於 14-06-03 發表
明眼人應該看得出大部分都可以在759買得到的軟糖。
物盡其用

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 米米飯飯 的帖子

同人share啦,50磅都幾多下,我都系有人share先買咋。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-7 10:02
麵包新鮮出爐時好鬆軟,但放涼之後,老公試完話仲係有少少un,係咪因為未熟呢?如最後發酵加長少少唔知會否 ...
其實呢......有冇諗過加奶呢 ??

唔係因為未熟... 我自己覺得啦....我轉咗新爐, 由35升轉上52升, 同埋呢排試用其他方法做型 / 轉烤焗方法 / 轉溫度...都攪到有時d 包唔夠熟, 都唔會變 un..... ( 不過都只係我自己小經驗, 未必會係玉律金科 )

加咗奶 / 奶粉 ( 唔係 bb 奶粉喎, 一般成人低脂奶粉就可以了 ) 個包會軟好多好多的啊.....同埋會白雪雪d ....諗諗佢啦 ~

今次太高溫入爐 ( 之前唔知妳用咁細既爐 ) 包包入爐未發大就被 set 死表面了 ( 太近發熱線 ), 都影響咗個入爐後澎大情形, 應該仲會有得大的...

下次如果仲用細爐, 試吓轉番 180度左右焗 12-13分鐘 ( 迷你 size 無餡這個時間應該好夠了 )
如果用大少少爐 ( 忠臣嗰部 ) 都係跟番 180-190度 12-13分鐘可以了 ( 如果本身個爐無溫差的話 )

都係提議妳加奶......個包會白滑點...妳而家個包同 "法包" 差不多的食譜, 老實說冷了涼了的時候, 一定會偏乾硬一點....想要港式包 / 日式包的柔軟效果....加奶啊.....這跑不掉啊 ~~

水晶宮

米米飯飯 發表於 14-6-7 11:12
係咪啡色,膠膠地咁叫不沾布嗰張?難洗嗎?會唔會洗極都油?

係呀....2記貴嗰張先好用.....一般烘焙店 廿零蚊嗰張麻麻地 ~~

焗包唔會油, 焗過曲奇會覺少少油, 我唔理佢, 如果焗過曲奇先會用洗潔精洗, 一般焗包後清水抺抺就算.... :loveliness:

首頁
34567...24

尾頁

跳至