自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說今日中午响巴士站見到個c9摷緊手袋,
跟住手執一個吉 ge 紙巾包,好順手掉落地下,
咁我見佢冇執返嘅意思,
就膽粗租行埋去同佢講:「c9,後面就有垃圾桶咋,唔好掉落地下啦」
跟住個 c9 望咗我一眼但就冇反應,不過最後都執返掉去拉圾桶.

其實呢 d 情况唔係第一次 ge 啦,試個見到個 c9 將類似紙巾就咁揼落地,跟住見佢行埋同我等同一架巴士,
咁我同佢講:「太太,你跌咗嘢喎,」
個太太:「哦,唔要嘅啦」
我:「咁即係揼垃圾」
太太:「由佢啦,掃街嗰 d 人有乜嘢做」
我:「=-=,=-=.」

又有一次,十二點後响寂靜街頭,四野無人,只有長長嘅的士龍,得我一個人行去等車,見到有個的士司機喺街邊同的士之中間小便,而我係聽到有聲,
咁我就大聲呼喝佢:「喂...有冇搞錯,响街小便,你冇嘢呀」.....講完就加快脚步向前走,因為我驚比人打.

我想問,我係唔係多管閒事呀....????
[img][/img]15/4開始麥皮餐,目標減20磅 ^0^y

伯爵府

原文章由 pollyma 於 07-9-25 03:04 發表
話說今日中午响巴士站見到個c9摷緊手袋,
跟住手執一個吉 ge 紙巾包,好順手掉落地下,
咁我見佢冇執返嘅意思,
就膽粗租行埋去同佢講:「c9,後面就有垃圾桶咋,唔好掉落地下啦」
跟住個 c9 望咗我一眼但就冇反應,不過最後 ...

我 好 現 實﹐ 如 果 系 夜 媽 媽﹐ 就 算 吾 系 得 我 一 個 人 都 吾 會 出 聲。 如 果 系 當 街 當 行﹐ 好 多 人 ﹐ 又 日 光 日 白 ﹐ 或 者 會 。 但 都 會 睇 下 系 咩 人 ﹐ 如 果 系 女 人 仔 我 會 出 聲﹐ 如 果 系 凶 神 惡 閷 既 男 人 我 吾 會 。

點 都 系 保 護 自 己 先 。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不如你下次見到有人想做以下行為時就立即攞起手提電話,扮打電話,拍底佢地d罪証,攞佢地上網,等我地睇下呢d人辦嘛!真係唔好大教壞細呀!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

水晶宮

樓主你做緊我想做而無勇氣做既事,

男爵府

我會話: 小姐,你跌左野ar!! 垃圾筒响前面!

大宅

你好勇敢呀. 我希望由今日開始好似你咁, 會出聲.

不過, 夜麻麻一個人就唔好啦, 你要小心d呀. 保護自己為先.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我多數都會係咁望住佢, 望到佢執返為止,
我都唔敢同0的人講呀~~~
你真係好勇敢呀~~~~

禁止訪問

大宅

你好勇敢呀, 好值得加許!!!

我通想去邊都帶住個仔(4歲), 所以就未必會出聲, 因唔知d人會有咩反應而做d咩, 但我會即刻同阿仔講咁係唔好架行為, 惟有教育好下一代, 等個世界美好d!!

[ 本文章最後由 EmiCheng 於 07-9-25 10:06 編輯 ]

民房

我係巴士見到啲人"飛象過河",
我好想好想出聲
樓主....你好勇敢呀!!!

子爵府

好媽媽勳章

我都試過, 有一次坐巴士時, 有個女人坐我側邊, 咁佢隻手拿住一張單張, 隔一陣, 佢將那張單張放在前面兩個位中間條 la, 咁我冇理佢住, 睇下佢落車時會唔會取走, 點知到佢落車時都唔取走, 咁我即時同佢講, 小姐, 你漏佐野呀, 咁佢望一望我, 先死死氣拿走, 都唔知 d 人點解可以咁冇公得心呀

不過如果係夜晚, 而又係男人, 我林我都唔敢出聲呀, 都係自保好 d, pollyma你好勇呀

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你唔係多管閒事, 你好正義, , 我試過話過個阿叔, 係地鐵'埃'住條扶手, 阻住2婆孫, 雖然佢地無多謝我, 但我都覺得自已幫左人, 最憎個d打尖o既人, 我都會出聲, 但係無人附和之下, 都比佢地得逞, 所以如果香港多d好似你咁o既人, 會好好多law.

男爵府

同佢講:「太太,你跌咗嘢喎,」
個太太:「哦,唔要嘅啦」

我:「咁即係揼垃圾」
太太:「由佢啦,掃街嗰 d 人有乜嘢做」
我:「如果俾人捉到要罰$1500,好唔抵嘛~重要俾成街人望住晒......」<<<<有D人覺得因為俾人話而執番件垃圾係好無face,咁講令佢易 d落台,又唔會怪你多事

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

男爵府

我都試過係九龍城見到個的士佬係自己架車旁邊小便喎!我無出聲,急急腳就走開啦!不過我諗佢地都好慘,停一停車去過小便都唔得,又驚抄牌,如果泊車一來未必有位,二來成本又高左,但通街疴又真係幾黑人憎,點解唔用個樽或膠袋呢?

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

做得好!社會真真正正需要多D有正義感的人出聲!

香港雖然有9年免費教育、但有D人(未受教育、外來人士、戓者讀尿片果D)要當頭棒喝架!

我都曾經拍過地盤佬個膊頭叫他去番後面排隊!

我地社會係要有秩序、有公徳大家先至生活得好.

複式洋房

支持支持!!!

伯爵府

勁~~~~~~~~~~~~~

伯爵府

我阿媽成日咁做,就算對方是男人都照鬧:lol
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至