烹飪搵食

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

用咗panasonic麵包機同759韓國粉成年,做包外表ok,但食落永遠係煙煙韌韌咁,唔夠鬆軟。我已試過湯種,老麵,低發,中種,都係韌韌哋,只係試過一次撞手神,麵團勁粘好難成型,但做出來又發得起,好鬆軟。到底點樣可以改善到呢?

子爵府

回覆:點先做到鬆軟嘅麵包呢?

其實我都係新手,以前試過整包一直唔成功就放棄,次次好硬,後來的起心肝要試到得為止,終於明白失敗的原因,最近去買yeast 時同個店員講問係咪我買錯,她告訴我是yeast 保持問題,要放雪櫃,咁解決了其中失敗之一的問題,又做但都係唔得,又問人發現係粉的問題,跟住又去重新買過日本麵粉,用湯種做,最後終於成功兼整上癮,只要試多幾次揾出原因一定得! 希望你都成功

男爵府

回覆:Hehemum 的帖子

我都係新手,整出黎麵包外皮徧硬,点解呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我都係新手,整出黎麵包外皮徧硬,点解呢?

原帖由 shelleym 於 14-06-02 發表
我都係新手,整出黎麵包外皮徧硬,点解呢?
可能用太多手粉了。發酵時有冇用乾濕蓋住。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

做麵包每個步驟都好緊要下,任何一個步驟做得唔好都會影響整體成品,不如你講下你的步驟先啦,我估計你可能系一直以來搓麵團都未能搓到位,你有無薄膜測試啊?你那次撞手神是因為落多左水,麵團夠濕的話比較容易出靚膜,所以你那次做的麵包好食,不過這都是我估下架咋。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-2 17:29
用咗panasonic麵包機同759韓國粉成年,做包外表ok,但食落永遠係煙煙韌韌咁,唔夠鬆軟。我已試過湯種,老麵 ...

.......做咗成年包.. 應該要有少少進步架啦喎... :loveliness:

唔好人云亦云嘛....人地話加咩種咩種個包會變到識飛咁...人地話囉

做好直接法, 先會知道到底自己問題出咗係邊度....唔好依賴 d 咩種咩種去掩飾錯處....

加油啦....多d分享人地先會知妳有咩問題.....

大宅

引用:其實我都係新手,以前試過整包一直唔成功就

原帖由 Hehemum 於 14-06-02 發表
其實我都係新手,以前試過整包一直唔成功就放棄,次次好硬,後來的起心肝要試到得為止,終於明白失敗的原因 ...
多謝提醒!似係麵粉問題啦!我果次係用咗朋友送嘅日本粉,做返比佢食。咁可能唔係撞手神,而係韓國粉做出來跟本係un un哋。但又奇怪,點解個個都話韓國粉又靚又底用?我仲有十幾包添。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我都系一直用韓粉,它吸水性強,需要用多點水至能搓出靚膜,你既然還有十幾包,就試下多嘗試唔同水量,對你麵包之路必有幫助,要學曉看狀態,人家的食譜只能參考,你點知人地用咩麵粉,咩天氣咩濕度的情況下寫出來的食譜呢?除非他夠專業有標明啦。

伯爵府

減齡達人勳章

照睇你應該都係用機打麵糰,之後自己造型?

我會用P仔餃子分唇打。第一轉,除油外所以材料打一次。機響起,用手指去摸一摸個麵糰,標準係有DD黏手。如果太乾5黏,就加少少水,約5ml,再加油,開多一次餃子mode。

如果第一轉已經有需要加水,喺第二轉時幾次停頓,可以伸手入去摸一摸,仍然好硬的話咪又加dd水。用得熟部機,用耳仔都會聽到個麵糰夠水未。

如果你勁減油,就咪望拉得出靚靚薄膜。搓得出薄膜,發酵準確,直接法一様效果好好。

加油!

taiming  我係新手,請問咩叫直接法??  發表於 14-6-16 12:12

大宅

引用:照睇你應該都係用機打麵糰,之後自己造型?

原帖由 印第安公主 於 14-06-03 發表
照睇你應該都係用機打麵糰,之後自己造型?

我會用P仔餃子分唇打。第一轉,除油外所以材料打一次。機響起 ...
我係餃子+麵團mode,同埋只落得少少植物油(想健康啲),原來咁係打唔得好架?其實都有薄膜,不過唔夠薄囉。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-06-03+發表

原帖由 ncbbb 於 14-06-03 發表
我係餃子+麵團mode,同埋只落得少少植物油(想健康啲),原來咁係打唔得好架?其實都有薄膜,不過唔夠薄囉 ...
太少油當然會有影響,自己取捨啦!

禁止訪問

別墅

It is important to manage the "搓麵團" time!

水晶宮

而家d天氣除非你家開大冷氣, 否則要用凍水搓, 同搓既時候要開蓋.....

水份要加番足, 唔係個個人話夏天減水就一定合用, 要睇番自己屋企個濕度, 嗰包粉有冇受潮, 用奶用水個效果都唔同, 用咗蛋個口感更加會有大分別....

焗既溫度太底, 用既時間太長, 焗盤唔合格, 呢個對韓粉來說更加一招秒....永不番生....

任你轉用咩方法都係死路一條......

大宅

引用:而家d天氣除非你家開大冷氣,+否則要用凍水

原帖由 tammy2008 於 14-06-03 發表
而家d天氣除非你家開大冷氣, 否則要用凍水搓, 同搓既時候要開蓋.....

水份要加番足, 唔係個個人話夏天減水 ...
咁請問如果我繼續用韓粉,應該點先做到最佳效果呢?

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-3 16:42
妳而家用咩食譜呢......

用幾多度焗, 焗幾耐........

唔用呢個厚盤 ( 係咪 lc 之類 ) 焗得唔得 ??

大宅

你找對地方發問了!只要你問,jm們都好肯教人
努力爬文都可以學都好多好多!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 Lumbini 的帖子

其實好多人都好似樓主咁,希望找到一個食譜既方便又健康,最好系5分鐘免揉,再加上少油低糖,質感好似街買既排包咁就完美了,都做左成年麵包啦,仲系有這種唸法我真系無野講,仲要認為系日本粉系神奇過人,韓粉就馬上certifered,點解唔向基本功考慮下,麵包王吳寶春做左幾年麵包學徒,終於有機會在第二間麵包店提升師傅,結果才發覺以前根本學唔到野,初來新店居然麵團發唔起,他根本不知道原來溫度會影響發酵,以前跟師傅手把手去學,師傅講幾多時間就幾多,完全唔理會理論,好彩憑他的堅毅,當以前所學的白學,由零開始再學過,加上他的努力,結果成為傳奇人物。希望樓主唔好再希望人地手把手教你如何如何了,這個幾多分鐘,那個發酵多久,這些都是一些無意義的問題,對於新手沒做過還可以這樣問下。

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-3 16:42
最佳........沒有最佳, 只有更佳而已啊...

1. "最後發酵溫度" ( 即做完型後那次發酵 ) 一定要高過第一次搓揉後的發酵溫度
此溫度處理不妥的話會引致包包很快變乾硬 .....
所以搓揉時一定要 keep 到低溫 ( 夏天要用凍水搓) , 否則一開始便攪到佢成40度, 咁最後發酵咪要提升到 45-50度 ?! 咁死梗啦.....成50度點做最後發酵呢.....

2. 發酵要到位
不能過發 : 過發的麵團焗好也是很快變硬, 由其第一次發酵不能過發, 這時期過發了, 麵團便沒拉力了, 之後一連串的動作也沒用了 ....跟人老了, 皮膚鬆弛了的情況差不多......
也不能不夠發 : 不夠發也死實實, 不用說了 ( 話說我覺得樓主的好像有一點點不夠發了 .... )

3. 韓粉不能 overbake
一旦過度烤焗, 韓粉就也變得乾乾巴巴的 ~
我自己覺得, 韓粉比一般日粉 / 金像粉的烤焗時間要短10%左右....
我自己會用高一點的火力, 把時候控制得短一點,( 小包包的話時間要提高大約10度, 焗短2-3分鐘左右, 大土司的話不用減火力, 只是時間上要減10分鐘左右 ) 否則單單減時間不加火力的話會影響上色情況 ~
焗好要立即脫模, 否則倘若好像妳圖片的厚身模子, 就算焗好還是在熱度中.....唔變乾硬就難啦....

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+16:42+咁請問如

原帖由 tammy2008 於 14-06-03 發表
最佳........沒有最佳, 只有更佳而已啊...

1. "最後發酵溫度" ( 即做完型後那次發酵 ) 一定要高過第一次搓 ...
謝謝用心指教,我會再研究改善一下!

首頁
12345...24

尾頁

跳至