烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

lagostina 煎pan 同其他 牌子有什麼不同

洋房

主要係鋼水比較好(即鋼層多些), 只要燒到某一個熱度, 便不會chi 底, 而鑊厎較厚, 就算熄左火, 熱度仍keep住可以繼續煮一陣。

男爵府

煮野唔洗炒餐死. 佢可焗pizza, chicken wing,整疏乎厘.亦可烤肉. 煎餃,煎三文魚厚扒,鱈魚扒仲正!!

1wok可同時炒菜and炒肉(半邊炒菜,半邊炒肉,半邊炒西蘭花果d菜都no problem). 炒米,麵,1齊放哂d料炒都ok.唔洗先炒呢d先or果d先.

個wok仲可以做埋解凍添!

[ 本文章最後由 Pretty2036 於 07-12-22 06:43 編輯 ]

大宅

多謝回覆 !

另我見Sogo, Tefal 有隻煎pan 原價四百幾 現在特價三百幾, 佢話隻pan 類似五層鍋, 好好用, 吾chi 底, 而且鑊厎較厚, (我覺得隻pan很重)

因為它比lagostina pan平很多, 到底有無分別呢 ?

禁止訪問

大宅

我想問, 我都有一隻lag 的pan,但會煎x底,why
有咩方法呢 ?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 li313424 於 07-12-22 12:57 PM 發表
我想問, 我都有一隻lag 的pan,但會煎x底,why
有咩方法呢 ?

凍油落鑊等到見到有油紋先至落材料之後加蓋轉細火 5 左右就可以番面.....

首頁

尾頁

跳至