烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪有主婦手的煩惱呢?通過天然方法治理.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 adaada1 於 07-12-29 03:37 PM 發表

最天然就大量減少濕手同唔好接觸洗潔精同任何清潔劑(如戴手套要先穿一層棉手套,萬0或藥房都有得買),每次一濕完手要立即抹乾再塗hand cream,訓覺前塗油性hand cream(花士零都得),包妳好快就好番(皮膚科醫生講ge)。

做唔齊就會拖長左日子先好,可能要塗類固醇先掂。
盡我一己之力,發放正能量!

洋房

我就用甘油整番好。 先到藥房買支甘油及一對白手襪(Watsons賣藥counter有得賣) : 訓覺前用甘油搽勻對手, 再戴上一對白手襪, 然後上床訓。 由於甘油會好"lup", 所以戴住對手襪訓就唔會整到d床同被。 通常d手指邊開始起, 我就會用呢個方法, 搽1-2日就會好番。

水晶宮

如果一定要由你洗碗,就換隻好既洗潔精啦.
帶手套都會刺激隻手架.

大宅

原文章由 方方媽媽 於 07-12-31 14:17 發表
如果一定要由你洗碗,就換隻好既洗潔精啦.
帶手套都會刺激隻手架.

請問有邊隻洗潔精有好介紹呀 ?我都唔想載住隻手套洗碗.

有人教我用保膚靈,很好用.平時將膏塗在患處便可.隻保膚靈又好有用途,比蚊釘,及燙傷搽咗好快見效.曾經有人話如果比太陽晒傷,搽佢都得.

大宅

好媽媽勳章

but想知手套係唔係會吸收曬d油呀???咁對手會唔會好似沒擦過呀???

煮婦手真係會死纏.......:-(

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-7 20:03 發表
but想知手套係唔係會吸收曬d油呀???咁對手會唔會好似沒擦過呀???

煮婦手真係會死纏.......:-(

搽完油後, 等約一分鐘才戴手套, 唔會吸曬d油.

侯爵府

原文章由 adaada1 於 07-12-29 15:37 發表

你試下去彩x行買黎隻洗手液放在廚房用啊. 每次洗完野就用黎隻洗手再擦d潤膚野,個人感覺用左後雙手改善左:) 好似幫人賣廣告咁

子爵府

原文章由 adaada1 於 07-12-29 03:37 PM 發表

如果你唔用手套,真是用什麼步方法都無用......但我初期都好唔慣,用用下就慣,反而而家如無手套就唔慣,你可在用完洗碗後用粗鹽+小小水/醋混合後擦混全手都會對主婦手有幫助....我有時無用手套時,就用這方法,同時平日用Emnisifying Ointment代替皂[濕疹都可用仔來沖涼....

首頁

尾頁

跳至