烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我通常用面包機搓粉,之後再自己加料焗,但整極都無出面d包咁鬆軟,個包好實,而且隔左幾個鐘之後就變硬,請問有咩方法令包包鬆軟d,請各位jm指教!!!thx !!!

公爵府

回覆:msckw 的帖子

加湯種或冷藏發酵

大宅

回覆:debjc 的帖子

我試過冷藏發酵,係鬆左少少,不過都係好重好實,唔知係咪酵母問題,請問jm們用邊隻酵母架?

大宅

回覆:點先可以令包包鬆軟?

我都有同樣問題,到底麵包機點先整到鬆軟麵包

男爵府

引用:我試過冷藏發酵,係鬆左少少,不過都係好重

原帖由 msckw 於 14-09-28 發表
我試過冷藏發酵,係鬆左少少,不過都係好重好實,唔知係咪酵母問題,請問jm們用邊隻酵母架?

...
你是否在做型時加入太多麵粉?

男爵府

回覆:ccpbob 的帖子

你是否在做型時加入太多麵粉?

大宅

我經驗加湯種或冷藏發酵都唔軟原因係水份唔夠

男爵府

回覆 msckw 的帖子

1)水份要夠2)酵母要OK, 及份量, 我用金燕及馬利.
3) 一發要夠, 大了成2倍,
4)二發要夠, 大了成2倍.
鹽糖不過量, 及不直接 混和酵母, 會令其死亡.

加蛋(扣返水分), 會鬆軟D.

如果發不夠都是會有硬的.

男爵府

焗係會較硬同乾, 蒸會軟D同無咁熱氣啦 !

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可以加湯種中種老種等咁可以更軟熟!
其實最重要係個包夠水份同埋發酵夠!發酵時間會因天氣濕度溫度改變!經驗多就有進步架喇!

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

多謝各位指教!!!今日試左湯種法,係軟熟左,不過發得唔高,肯定無兩倍大,而且加了湯種之後個粉團好黏好濕,好難造型!我係用理想牌酵母,試過加水試酵母都無泡,其實係咪yeast問題??

kyky123  冇泡是死了  發表於 14-10-2 10:46

大宅

我試過將水的份量變做一隻蛋同三分之一忌廉,餘下的用返水,做型時既不痴手,又不用加份,可keep軟熟到一日二十四小時

男爵府

你試下轉用其他品牌的yeast,yeast見光好容易死,你試用錫紙包裝的品牌。

珍珠宮

引用:回覆 msckw 的帖子我試過將水的份量變做一

原帖由 ranirani 於 14-10-01 發表

我試過將水的份量變做一隻蛋同三分之一忌廉,餘下的用返水,做型時既不痴手,又不用加 ...
忌廉油份重所以無咁黏手。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

唔好浪費左心機,時間同材料,建議換yeast再試。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

一個成功既麵包,最最最緊要系"發酵",健康既yeast當然不可少,發酵時間既掌握是要靠經驗,要學識睇麵團狀態,最方便是目測大小,其中有些基本野最好要遵守,"一發要足,二發不能過",一發要足甚至可以少少過,太過的話會軟肉無力,影響二發,一發為何要足?因為要儲足夠的酵母菌,二發時才能有足夠力量,二發過了就會鞋口,這是很多人都知的基本道理,所以寧願發到8成就夠了,那麼再爐裏面還會有膨脹空間,出來的成品都會脹卜卜啦!

kyky123  THANKS 我而家OK多D了  發表於 14-10-2 10:45

大宅

多謝你們!講解好詳盡!我今日會買新yeast再試下架啦!

kyky123  可以保持耐D  發表於 14-10-2 10:47
kyky123  買回來分小份入冰格  發表於 14-10-2 10:47

男爵府

msckw 發表於 14-10-1 17:30
多謝各位指教!!!今日試左湯種法,係軟熟左,不過發得唔高,肯定無兩倍大,而且加了湯種之後個粉團好黏好濕 ...
對呀.所以我不用湯種. 食包,各人口味, 我家人, 對太痴口之包不太興趣

而且, 真是不發得高.

對我, 用冰種是較好, 只是做形,真是好痴手. 用D手粉, 好像鬼口水, 但不用怕, 會大及軟. (不過就真是打不到JM 之手套膜, 因為冰種己酵發了, 比例多多地)

之前高手JM教過, 不下種, 努力打至起薄膜. 一樣會好軟的.

kenstin  叻女!  發表於 14-10-2 19:27

男爵府

回覆 kenstin 的帖子

多謝您, 同其他冇私JM.
KENSTIN, 我發現,次次都下一塊老麵(50G) 上下, 做出來之包, 麵包味香好多. 因為是酵母同久發之特別香味.

我有下, 朋友說特別好味(香), 對上一次忘了解凍, 冇下, 他們真是食到有分別的.

點都下一小塊老麵是一個做麵包師父做DEMO說的.

真的THANK YOU. (而家我家人喜歡食我D包包, 我真的好開心)

公爵府

醒目開學勳章

引用:可以加湯種中種老種等咁可以更軟熟!其實最

原帖由 黃家小新抱 於 14-10-01 發表
可以加湯種中種老種等咁可以更軟熟!
其實最重要係個包夠水份同埋發酵夠!發酵時 ...
咩叫湯種中種老種?

首頁

尾頁

跳至