夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有時太太那邊有幾個親人週末來我家, 也是我一個人下廚煮十幾個人既野. 太太不需要做任何廚房工作. 開支方面, 我們二人負責不同範圍, 一半供樓, 水電煤, 管理費等是我負責.

我沒有外遇, 也沒有親密的女性朋友, 因為知道這是危險的. 我也不是同性戀. 不過, 最近我很想離開這個家.

太太事無大小都鬧, 係勁鬧. 我或小朋友一做錯事就鬧, 完全是零容忍. 有時煮完一餐十幾個人份量既飯, 個人已經好累, 她從來沒有說一聲多謝, 也沒有任何慰問, 自己與她的家人不停食. 只是間唔中夾塊野過來.

我與她沒有任何傾談, 我引起話題, 她大都是一兩句就完, 時常拿著手機看 Forum. 她是不是工作忙碌呢 ? 可能是, 但現在係香港, 只有極少數既人工作是不忙碌.

太太從來沒有詢問我意見, 每每假期要去做什麼, 她一人決定了之後, 就叫我去, 去的, 不外乎是拿野, 揸車. 唔識路, 揸錯車就大鬧特鬧, 鬧到個小朋友都幫我叫佢收口. 我有時只想在香港休息下, 去食下野, 因為工作實在累. 佢乜都鬧, 買錯野又鬧, 與人講錯野又鬧, 開錯罐頭都鬧.

去旅行, 永遠是趕行程, 要做足晒所有野. 一有出錯就發脾氣.

我忍了十年. 從諒解, 傾談, 約她去出食野, 都沒有用. 情況沒有改善. 回家吃飯, 我不說話, 她可以不說話.

以我所知, 她沒有第三者. 因為表現會睇到 (我讀過一些輔導課程, 所以略知一二)

是的, 我能醫不自醫. 我對著她, 已經是沒有什麼感情. 我想離開, 因為現在每日過著就是驚俾佢鬧既日子. 佢有狂燥 ? 不一定, 因為佢在她的朋友面前, 不知幾有禮貌.

留在這個家, 只是為了小朋友 (今年8歲). 他很乖. 我不想他沒有了父母. 他是樂天小孩, 時常笑. 沒有了我或太太, 他可能會性情大變. 啞忍嗎 ? 但是人生就是如此 ? 如果離婚而小朋友歸她, 我會很不開心. 不過, 如果小朋友願意的話, 我會尊重. 現在香港的探視安排很好. 我可以一星期見小朋友三至四天是完任沒有問題.

我可以怎樣做 ? 我很失落, 很沮喪. 我每天就是對著一個隨時會爆發既冰山. 我要做足晒佢既要求, 我已經迷失了.

老實說, 如果我離開而小朋友住屋有問題的話, 我可以把我和她聯名的樓, 我的一半轉名給了小朋友, 我做他的監護人, 直到他十八歲. 自己就除名搬出去, 一毫子也不要. 當是我給小朋友的產業.

大宅

引用:我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...
會唔會有抑鬱?

禁止訪問

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

伯爵府

DHA勳章

回覆:我還可以怎樣走下去

小朋友咁既環境成長,會有心理陰影,分開可能更好

男爵府

你對佢甘好,甘體貼,正常人都會覺得好sweet。
你地是否曾經發生過一些嚴重的事,可能她心底始終
接受唔到? 因聽你描述,你太太似不停報復自己/大家。

講真,你地兩個先知咩事
我老公勁大男人,又易扯火,不過有時甘樣先head到個老婆架。會唔會有人比你寵壞了?生活得太舒服,不懂珍惜呢。有時要罷下工,等人發現你的重要性。不要生活各方面圍繞著某某,建立自己生活圈子,各自各精彩,可能會增添自身的charm呢。

大宅

回覆:marktanghk123 的帖子

可唔可以試下同太太 婚姻 輔導先。

男爵府

引用:我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...
你太過容忍所以你退一步佢就逼近一步,我見有好多都係其中一方太弱另一方會“食住上”,睇完你既事我只覺得你老婆係“門口狗”(恕我直言唔好介意),佢每次無理取鬧你都唔出聲比佢鬧佢梗係惡啦,不論男女都好,有時適當時候都要為自己發聲。

大宅

回覆:marktanghk123 的帖子

人好得意,好中意見您唔反抗又踩過啲,見您唔反抗再踩過啲,直到迫您到牆角都以為您仲有位,而不知您已經壓力爆保,您大可以出走一星期,她找不到您時,他應才知道您的存在,您的重要,您回來時,將您咁多年感受,動之以情,說之以理告知,看她有什麼反應,應該有得救的,您太林了,對他來說您就是理所當然,要認真的告知您的感受吧,置諸死地而後生是您的出路,加,世界上沒有解不到的題,好好解題吧

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

都好啊!比你見識下咩叫港女。
這類人不難見,嫁得出的,其老公必定是個"極品",大多數的留下做剩女,她們可以有事業有社會地位,當然也可以是個靚女,只能怪這是社會的錯,她們活在自己的世界裡,相當有個性。

只恨當初你們未結婚交往時未能帶眼(心眼)識人,又或者你其實曾經意識過,只是未想到後果會如此嚴重,你現在能做的只有"忍",但在適當時候要維護你尊嚴,你要在適當時候反抗,好讓她知道什麼是大是大非,在責任上你也應該要讓對方知道你有離婚的念頭,因為她很需要你,我咁肯定她再也找不到另一個"你"的代替版了,如你突然的離開,可以令她崩潰,好好地溝通下吧。

祝你好運!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:我還可以怎樣走下去

摟主:
男人点可以日日回家做家務、煮飯、照顧小朋友!仲要成日比人閙
在她面前不用手机、有如“籠中鳥“!
好難想像你的生活如此可悲!
為什麼吾约吓男性朋友吃飯吹水?
這是正常约会啊~
掉頸都要透吓氣啦
你們關係、生活好吾正常,
没有專重、自由!
你俩行為绝对会影響小孩將來對婚姻睇法!
如果我系你會突然走開吓,
旅行又好、lee 埋又好
等大家冷靜吓,等你老婆緊張吓你,亦好等她自我反思吓!
重新再認清大家嘅關係

摟主,加油!

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:佢閙你時,如果係佢無理取鬧,你有冇閙返佢

原帖由 soso1227 於 15-12-23 發表
佢閙你時,如果係佢無理取鬧,你有冇閙返佢?
定係啞忍,扮死狗?
你過份忍讓,你老婆會睇小你,
Agree

侯爵府

引用:其實睇你描述我覺得似工人, SORRY可能HURT

原帖由 fungfungdrm 於 15-12-23 發表
其實睇你描述我覺得似工人, SORRY可能HURT左你, 試下咩都唔做, 睇下佢咩反應先
...
Agree..似工人。
你太太似皇太后,完全吾專重你,会吾会性格火爆?对你先系咁,如果系就有問題了。
其實你呢個老公太好了,同情你。。。

大宅

回覆:我還可以怎樣走下去 ? (丈夫的角度)

你有無一D地方係你老婆心目中的英雄?令佢以你為榮嘅地方?如果有,多D表現比老婆睇,令她崇拜你又令自己多份信心。
否則,你一係咁就一世,一係同老婆攤牌搵番個會欣賞你的。

子爵府

仲忍到小孩到大學?
人生苦短,不如早點了斷
小孩都唔想屋企終日有人係到鬧鬧鬧
小孩都感受到大人快樂與否
如果咁痛苦不如及時放手
只需好好討論孩子撫養問題

男爵府

經濟許可的話,搬開住,同太太講出自己多年來既感受同現時既決定,令佢知道你有底線,已經去到忍唔到既階段。分開住不等於離婚,仍可繼續照顧小孩,只是大家避免再產生磨擦,也俾佢知道再繼續咁會婚姻破裂。可能你太太覺得你永遠唔會離開佢,食住左你。

別墅

你太太屋企人見到咁,冇出聲話下佢?
不過我想話,有D人真係以為自己好叻,從來唔覺自己有問題,做錯咩事都大條道理,難以溝通,你係冇辦法改變到佢,佢地真係好頑強。
一係直接同佢講你想離婚,睇到佢之後有冇改善收斂下。如果都冇,只好離婚,何苦為一個唔識珍惜你ge人繼續痛苦下去。
加油啊,樓主!祝生活愉快!

複式洋房

其實我覺得你應該要好好咁同佢講或者寫低你既感受比佢知,你都講你忍受左五年既相處模式,我覺得可能你太太已經習慣左你逆來順受既性格,不如意就直接表達(你指既嘈交),當情況越來越常發生,你又被動地唔想嘈順左意,慢慢佢都習慣左,脾氣亦會越來越大,忽略左對方既感受。其實或者連佢自己都唔覺,就好似你話佢成日唔覺得自己有錯或有問題咁。夫妻就好似親人一樣,好多時都覺得對方了解自己,冇諗咁多就講左出口,所以我覺得你應該比佢知道同埋一齊去睇下點解決。看你回覆其實你都先入為主覺得傾過、講左、做過都冇改善,看起來都打定輸數,再繼續落去,連你都關門,就只有離婚這條路。

其實好多人都比左好多意見你,不如再行多步,例如暫時搬走、一起見社工等等。 比個機會大家,別到受不了要爆棚時,想解決就太遲了。

子爵府

我認為樓主老師主大問題唔係扯火鬧人,而係當樓主聊佢傾計時,完全冷待佢。
我自己覺得就算冇咗愛,親人間聊傾計,都要比少少面,應酬都應兩句呀。
咁都唔應,除咗冇愛,直頭好似有少少憎恨.....

但樓主已經盡晒責任,點解太太仲會咁?
咁可能得樓主太太自己先知。

講真,輔導又唔肯去,
除咗大大鑊攤一次牌,睇下究竟佢想點(你直頭係要鬧佢咗種攤牌,什至帶少少侮辱佢0既成份都得,但目的唔係要侮辱佢,而係要激佢開始應你,咁你地先會有個缺口開始溝通。我就唔信有人係咁比人鬧會忍到一句都唔應)。
不過前題係點激烈擹牌都好,一定要忍住唔好郁手,唔好搞出人命。

首頁
12345...9

尾頁

跳至