烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:樓主: 可否CONFIRM意大利00麵粉係邊度買

原帖由 MavisNg 於 16-01-29 發表
樓主: 可否CONFIRM意大利00麵粉係邊度買??

棉花小餐包(12個,每個150卡路里)
我之前係2德x 到買過00麵粉.
但係中筋麵粉個 d 用埋00麵粉得唔得架? 唔想開咁多包粉

子爵府

同埋個做法係點架? 可唔可以 show 埋出黎.thanks

大宅

回覆:超鬆軟棉花麵包

排食譜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

要麵包軟熟其實好簡單,加油,加糖,加蛋,加奶,再加上8-9成熟,另外最緊要是水要多,我幾時都話要用最高水量去整麵包,這個水量因每個人的handle能力而定,這個配方中可能因為用了00粉,它的吸水量較高,我始終唔明點解要用中筋甚至有啲人用低筋去做麵包,減低gluten對麵包無咩好處。
前兩日濕度甘高還要整咁高水量既麵包唔容易,證明樓主可以handle到,第時整其他食譜時可以加啲水。

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 kenstin 的帖子

KEN師傅好耐冇見了

kenstin    發表於 16-1-30 20:42
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

引用:要麵包軟熟其實好簡單,加油,加糖,加蛋,

原帖由 kenstin 於 16-01-30 發表

要麵包軟熟其實好簡單,加油,加糖,加蛋,加奶,再加上8-9 ...
師傅想請教下,整法包要用邊款麵粉?係咪用00麵粉?

其實我唔係想整法包,只係喺麵包店(凱C)買左個外型似山型吐司,但食入口麵包皮有少少似法包有少少硬同煙靭,但包入面好「軟熟」,所以懷疑係咪用整法包既麵粉整吐司,先謝謝指教。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

係咪來自sxxxt kitchen既食譜?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

ipodbaby_123 發表於 16-1-30 19:05
師傅想請教下,整法包要用邊款麵粉?係咪用00麵粉?

其實我唔係想整法包,只係喺麵包店(凱C)買左個外型似山 ...
法包有專用麵粉,T55或T65,香港都應該能買到,都是baguette比賽指定用的麵粉,唔需要用00粉,因為整法包都會用長時間autolyse,所以麵粉和水有充分的時間吸收。

男爵府

食得好勳章

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 16-1-30 19:05

原帖由 kenstin 於 16-01-30 發表
法包有專用麵粉,T55或T65,香港都應該能買到,都是baguette比賽指定用的麵粉,唔需要用00粉,因為整法包都 ...
謝謝,師傅!過完年去搵下先。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ipodbaby_123 的帖子

你整法包咩?用T55整出來既長棍真係不同凡響。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5789794

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子你整法包咩?用T5

原帖由 kenstin 於 16-01-31 發表
回覆 ipodbaby_123 的帖子

你整法包咩?用T55整出來既長棍真係不同凡響。
謝謝你既資料,我會慢慢研究下。我由細到大都超級鍾意食硬包,細細個就鍾意硬豬仔包,大少少就鍾意食法棍,我會撩哂裏面啲包黎食再慢慢嘆硬到咬甩牙既麵包皮但宜家啲麵包鋪賣既法包好似有少少走左樣

我對整法包既認識近乎「0」,無工具又唔識技巧,想整都無能為力最近睇過吳寶春師傅教整法包既手法,真係有別於一般整港式包既手法。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

唔好學足距,只能參考,網上的都是專業式作法,他們一日做上百條,當然要快,我地啲home baker可以慢慢來,用手指慢慢meet來收口都得。

水晶宮

別墅

引用:樓主:+可否CONFIRM意大利00麵粉係邊度買??

你好勢利呀,都已經知道我用尼個食譜,我其實冇用到oo粉,因為屋企冇!

複式洋房

咁岩既, 我噚晚都係跟呢個食譜整左...XDDD...你有無減糖呀?

大宅

回覆:jess3213 的帖子

別墅

回覆:candypenter 的帖子

我冇再減糖,我食就覺得啱啱㚥,但我c6就話淡!

複式洋房

首頁

尾頁

跳至