烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

再冇點買出面個啲,主要計落自己整平好多,大家係咪一樣?

別墅

Catcatlove 發表於 19-3-8 10:06

其實唔會平好多,不過係健康啲

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

真材實料又無防腐劑

大宅

gagapopo 發表於 19-3-8 17:20
其實唔會平好多,不過係健康啲

真係平好多...因為我唔用四十幾蚊/kg的麵粉, 而係用十蚊多些/kg 的泰國粉+韓粉/759 拉粉, 溝粉的效果, 好過貴價流淚粉。

麵包機也不是用三千幾蚊的P仔, 而是幾百蚊的強國麵包機, 每一個包的成本, 5~6蚊, 你美X買磅方包, 都要$14, 但你自己整重好多及好食好多

大宅

pangdeng 發表於 19-3-9 20:32
真係平好多...因為我唔用四十幾蚊/kg的麵粉, 而係用十蚊多些/kg 的泰國粉+韓粉/759 拉粉, 溝粉的效果, 好 ...

想問強國邊隻麵包機好?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真係好耐無買過麵包蛋糕。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

主要係出面啲包太多古怪野, 防腐劑, 色素, 香味劑, ..隱定劑................仲有一大堆字母數字附加劑,都唔知係咩來呀。
https://topick.hket.com/article/ ... 9%E7%89%87%E3%80%91
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

pangdeng 發表於 19-3-9 20:32
真係平好多...因為我唔用四十幾蚊/kg的麵粉, 而係用十蚊多些/kg 的泰國粉+韓粉/759 拉粉, 溝粉的效果, 好 ...

請問點溝粉,我只用韓粉

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

如果覺得麵包機的出品好食過麵包店,一係你味覺有問題,一係你買包的店出品太差。

andyman    發表於 19-3-12 22:59

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 00:53
如果覺得麵包機的出品好食過麵包店,一係你味覺有問題,一係你買包的店出品太差。 ...

其實,睇你用咩麵包機, P記整出嚟係好啲……

同埋有好多天然改良麵包嘅方法,好似湯種,中種,老種,都可以令麵包變得好軟熟……唔使用麵包改良劑都得……

呢啲係整整下就會識, 因為全部都可以網上面搵到……

從前啲麵包機可能好晒電,但係我諗經過咁多年都有改良,總括來講,我差唔多成20年都係自己整麵包,係好食過出邊喎⋯⋯

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ^—^ 的帖子

做麵包已經有幾百年歷史了,基本步驟是永恆不變的,我不能相信一家能開店的麵包店沒有這些基本步驟。麵包機是是近年將這些基本步驟簡化為能被機械操作,是一種妥協,如果說包機做出來的麵包比傳統步驟的好食,我只能說該傳統步驟的基本功一定出了問題。
老麵種有它的歷史,絕對符合麵包的理論,這是不用質疑的,但湯種我曾經講過它不符合麵包的基本理論,如果基本功未達標,或可用湯種來忽悠人,麵包是有生命的,靠yeast這種地球上最遠古的生物進行發酵,而湯種佔麵包的15%裡面就是將麵粉燙熟,而這裡面yeast是無法產生作用的,即係說湯種裡面有15%嚴格來講不能算是麵包,或者就當它是一種添加劑罷了。

伯爵府

唔會平,不過如果即焗即食,一定正過街買,但過隔夜就差左

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 13:11
回覆 ^—^ 的帖子

做麵包已經有幾百年歷史了,基本步驟是永恆不變的,我不能相信一家能開店的麵包店沒有這 ...

湯種除了是天然之外,當然會產生作用,就是令麵包軟熟......

伯爵府

新手想請教,如果我想用湯種法又想用麵包機攪麵糰,甘係咪先用一半水整好湯種,再放入麵包機整麵糰?(emoji)(emoji)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ^—^ 的帖子

食物是一種蛋白質轉化過程,湯種是人為將麵粉用熱力轉化,此時的麵粉未經過發酵等等就已被轉化了,當然它可以食,而且糯口軟熟,但不能說是麵包,是誰發明我不知道,但原理肯定來自中式的燙麵,如果需要做較薄的皮,例如餃子皮,蔥油餅等,很多時候會用到燙麵,所以發明湯種的肯定是華人,很大可能是台灣人,台灣對麵包的基礎較好,65度湯種的作者只是將湯種發揚光大而已,未必是發明者。發酵也是蛋白質的轉化過程,將蛋白質轉化成二氧化碳和糖,轉化成yeast的食物,就是有這個發酵過程yeast才會成長,然後重復又重復地進行,但如果麵粉被人為的燙熟轉化了,yeast是不可能在這些已燙熟了的麵粉找到食物的,所以我說湯種是有違麵包的原理,初學者因為基本功不扎實,用湯種增加軟熟度未嘗不可,但如果基本功好,根本無需湯種。
面種的種類相當多,有不同的叫法,但都可以叫做老麵種,原理大致都是增加yeast,盡請地進行發酵,盡量發揮麵粉裡的風味。
例如polish種,應該是遠古時候人們就當它是yeast來用的一種既麵種既酵母的整麵包原料,加部分麵種落新料度,然後這些麵種也會一直養住,這也是所謂的天酵,可以世世代代的保存,那時候邊有甘容易買到咩yeast。這些中種也好,老麵種也好,都是有yeast在裡面生存著的,都是有生命的,但湯種是沒有生命的。
講左甘多廢話,希望你能對麵種有更多了解。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 kc1016 的帖子

初學最好跟食譜,如果是湯種的食譜,裡面應該有講如何整,用多少湯種,但一定要記住,任何麵種都不能過量,最好不要多過整體的兩成

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 17:11
回覆 ^—^ 的帖子

食物是一種蛋白質轉化過程,湯種是人為將麵粉用熱力轉化,此時的麵粉未經過發酵等等就已 ...

其實咪又係高根粉加水,最緊要唔係啲化學野,係天然而能整倒軟熟可口嘅麵包咪得囉⋯⋯

用戶要求終止服務

kc1016 發表於 19-3-12 14:47
新手想請教,如果我想用湯種法又想用麵包機攪麵糰,甘係咪先用一半水整好湯種,再放入麵包機整麵糰?(emoji ...

我平時用呢個份量0k....

湯種材料:
高筋粉 50克 (約 1/3 杯)
水 250 毫升 ,攪拌至沒粉粒,再加熱至漿糊狀備用,可以放雪櫃幾天,這個份量我用P記面包機可用三次.....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ^—^ 的帖子

湯種對新手或許真有幫助,但你做包咁多年,你不發覺湯種很難控制嗎,而且粘牙,這是跟天然發酵無法比的,我做包不多,但每次都相當用心, 每次都當系一種修煉,我對麵包是有一種執著的,好食是其次,最重要有成功感,所以我是不可能會用麵包機的,但麵包機不失為一個搓麵團的好幫手。

伯爵府

^—^ 發表於 19-3-12 17:33
我平時用呢個份量0k....

湯種材料:

謝謝,多謝大家意見,等我試下先

因為每日小朋友食格夜麵包覺得唔夠外面街買軟熟,所以睇下有咩改善方法

首頁

尾頁

跳至