烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

求高手指教。我用廚師機搓十幾分鐘再發酵左兩次。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

無論用手搓,或麵包機搓,或廚師機搓,都係要講狀態,十幾分鐘唔算多,能否搓出筋度,有時甚至唔搓都能出筋度,這筋度就是麵包保水的防火墻,你這麵包看上去毫無筋度,似蛋糕或鬆餅,是否用錯粉?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

kenstin 發表於 20-4-1 12:02
無論用手搓,或麵包機搓,或廚師機搓,都係要講狀態,十幾分鐘唔算多,能否搓出筋度,有時甚至唔搓都能出筋 ...

已用高筋粉

男爵府

搓完後有冇拎上手睇下有冇出現薄膜(手套膜)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

slowlycat 發表於 20-4-1 14:40
搓完後有冇拎上手睇下有冇出現薄膜(手套膜)

冇呀,我次次整完都唔覺得有膜。點先可以呢

男爵府

janice1002 發表於 20-4-1 14:44
冇呀,我次次整完都唔覺得有膜。點先可以呢

咁即係未搓得夠時間,你如果係用KA廚師機,要較到4檔(中高檔)搓多幾分鐘!

複式洋房

回覆樓主:

搓成團,再加油去搓。
要出手套膜,面包先會拉絲

上YouTube 都好多教學

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

slowlycat 發表於 20-4-1 14:51
咁即係未搓得夠時間,你如果係用KA廚師機,要較到4檔(中高檔)搓多幾分鐘!
...

謝謝

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

SaladHe 發表於 20-4-1 15:31
搓成團,再加油去搓。
要出手套膜,面包先會拉絲

謝謝

大宅

麵包每次做完發酵係咪都要排氣,先唔會過份發酵? 手搓我見成日有呢個步驟

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

happymama0506 發表於 20-4-1 18:52
麵包每次做完發酵係咪都要排氣,先唔會過份發酵? 手搓我見成日有呢個步驟 ...

要發酵兩次,所以要排㗎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

happymama0506 發表於 20-4-1 18:52
麵包每次做完發酵係咪都要排氣,先唔會過份發酵? 手搓我見成日有呢個步驟 ...

排氣是發酵過程中重要的一步,作用主要有兩個,其中一個一般人比較難明白,我都講下,或者有人知道,但首先你要明白發酵過程是分帶氧和無氧發酵的,而過程中會釋放出二氧化碳,這也是氣泡的來源,當這些二氧化碳太多的時候,發酵過程就很容易進入無氧發酵,這樣會降低效率,加速進入發酵的衰退期,也就是無氧發酵期,所以要將這些影響帶氧發酵的二氧化碳排出。這個比較深奧。
二是排出氣體後,重新分配yeast,也就是需要經過整形,因為yeast未必個個都有同樣活躍度的,經過重新分配後會變得更平均,更容易做出漂亮的產品。

珍珠宮

kenstin 發表於 20-4-2 01:48
排氣是發酵過程中重要的一步,作用主要有兩個,其中一個一般人比較難明白,我都講下,或者有人知道,但首 ...

犀利!
你解釋得好清楚, 完全明晒! 謝謝!

咁排氣係唔係輕輕壓吓個麵團就得?
咁醒麵/鬆弛又即係點?

新手請多多賜教

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

moniy 發表於 20-4-2 14:56
犀利!
你解釋得好清楚, 完全明晒! 謝謝!

排氣輕按就可以了,大力打反而會break down之前搓麵團所建立的筋膜,那也是蛋白質之間形成的墻壁,有保水作用。
醒麵是中式麵點的叫法,等同做麵包中的autolyse,也有人叫水合法,其實已有好幾百年歷史了,並非新奇的東西,當麵粉與水結合,水就會慢慢分解麵粉里的蛋白質,如果加上人手搓,就會更加幫助,好讓yeast進行發酵,將蛋白質分解成糖和二氧化碳,yeast就會食分解出來的糖,食剩的糖就會留返比我地,所以嚴格來講,做麵包是人和細菌大家攜手合作的結果。
中式包點裡面沒有yeast,他需要靠醒來產生更多的蛋白質,“鹽”對這些蛋白質墻有鞏固作用,所以無論中或西式包點,鹽都是最基本的食材,可以無油無糖,但不能無鹽,醒的時間越長就越鬆弛,筋膜就會形成越多,也較容易整形。
在中式麵點中還會加上“堿”,會更容易出筋,俗語有雲“鹽是骨頭堿是筋”,拉麵之類的麵點都會加上堿的。

moniy    發表於 20-4-2 16:03

首頁

尾頁

跳至