自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

水晶宮

畀面勳章

真係好想知果個新抱未嫁之前, 如果買野食
返屋企而佢自已daddy mami 想食, 唔知
洗唔洗都要打個電話問下佢先呢 ??

......

原帖由 sharapova 於 10-3-26 16:35 發表
我估兩個一早就相處唔到, 所以個99做mud, 個新抱都覺得唔順眼

阿媽想食cheese cake都要問過個仔, 個仔仲竟然打電話問個老婆得唔得, 我覺得真係好無聊

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如果個個新抱好似你咁諗.....哈哈......咁就"天下太平"囉...
原帖由 嗅屎忽 於 10-3-26 16:39 發表

我覺得我自己做得唔夠好...所以我唔稱得上好新抱! 我有好多遺憾(除咗對我99,仲有我身邊每一個親人都係),希望我有機會有能力做得更好!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-26 16:24 發表

最後有無借到,平時有無給父母零用?

父母諗緊....

我細佬自出身, 無錢返過屋企
但係, 就有錢去同佢女朋友出去同居, 買樓, 包去旅行,
連佢女朋友做手術都係我細佬俾錢!

但, 佢女友當年係話我父母唔理個仔
佢地出來同居, 佢自己阿媽俾左幾萬蚊佢地
我父母就無幫過喎~~
(我唔明, 咁困難, 做乜要搬出來住, 我屋企無地方住咩)
個女仔自己阿媽又送金鍊又名牌手袋俾我細佬.
就當正好好咁
仲話佢老豆有義氣喎.

依家, 問我父母借20萬呀
請問, 點解咁同個咁有義氣的外父外母借呀????

諗起成件事就超激氣!

侯爵府

好媽媽勳章

Most of the case is: the son and daughter in-law depend on their 99 and live in thier flat!

原帖由 sfll 於 10-3-26 16:41 發表
why live with them.....those like to live with them are purely stupid, even if u are poor and need to depend upon them.

大宅

原帖由 boobecky 於 10-3-26 16:39 發表
其實都係架, 我覺得, 而家d新抱好似要求太多野, 但無諗過自己又付出過d咩
eg 結緍如果男家無錢比首期買樓,男家父母無比錢擺酒啦,男家無咩金器啦,又話人地阿 ...

一樣米養百樣人,只希望他日我娶新抱,新抱唔好嫌我對鐲"幼"就得la

侯爵府

好媽媽勳章

good question!!!!!!!

原帖由 BonnieKam 於 10-3-26 16:41 發表
真係好想知果個新抱未嫁之前, 如果買野食
返屋企而佢自已daddy mami 想食, 唔知
洗唔洗都要打個電話問下佢先呢 ??

......

...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

How about buy a thick, heavy one, but not 99.99 gold! :;pppp:
What do you think? your daughter in-law ......... may killed you

原帖由 hinhofion 於 10-3-26 16:43 發表

一樣米養百樣人,只希望他日我娶新抱,新抱唔好嫌我對鐲"幼"就得la

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Yes, this case relate me to another subject posted here yesterday: 大家如果想去衣度食野要三思呀.

原帖由 ac321 於 10-3-26 16:43 發表
Most of the case is: the son and daughter in-law depend on their 99 and live in thier flat!

大宅

原帖由 NBMOM 於 10-3-26 16:39 發表
唉........咁天生我都係咁蠢了,我有兩個仔............

ME TOO!

水晶宮

畀面勳章

Right ~ we must not to live with them no matter the daughter-in-law is good or not, i dont want to bring vexation on myself............HAHA

.....

原帖由 sfll 於 10-3-26 16:41 發表
why live with them.....those like to live with them are purely stupid, even if u are poor and need to depend upon them.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-26 16:46 發表

唔應該借,你細佬幾反骨,不過父母通常心軟,以為借左,會同個仔親密返.

其實我父母一早就諗住借錢俾我細佬做首期買樓.
果時我細佬都未有女朋友, 佢話唔駛.
後尾, 居然俾個女仔話番我父母唔照顧自己個仔, 我先至咁激氣.

但我相信, 阿爸媽end up一定會借的.

講真, 好多人問, 點解我係大姑奶, 都唔幫手調解我父母同我細佬兩公婆. 但我真係想問: 如此新抱, 真的值得我去花心機調解嗎?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其實可能係溝通問題......

如果佢老公識做,咪直接同佢媽講件cake係留俾老婆食,因為老婆冇乜胃口只想食cheese cake,之後再問阿媽想食d乜,放工後買番屋企孝敬佢老人定家咪得囉。

老公去問老婆,即係將個波交左俾個老婆,做人新抱又點可以say no呢!
盡我一己之力,發放正能量!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我奶奶對我都唔係好好, 入門前發生左好多野, 媽咪同家姐直頭要我再讀書唔比我嫁.

入門後點都好, 過時過節無一個新抱會斟茶比佢地飲, 得我會咁做, 當住成班親戚面前敬茶比佢地兩老, 我只係覺得佢地年紀咁大, 重會擺得幾耐, 不如做阿 Q 唔好再諗, 反而舒服好多.

我老公搵得唔多, 我重有做野時見到面咪比錢佢地買野食, 個個月定額咁比家用真係無可能, 間唔中一二千我都重拎到出黎, 早排佢地係澳洲玩完返黎, 我都有問老公比唔比錢佢地, 老公話唔比, 但我唔理照比, 今次咪用個孫女名義話係孫女請爺爺麻麻食野, 總之唔想搞到難得一見連買野食錢都好似唔比咁.

我有同過佢地住過架, 真係好辛苦, 放左工重要返去做屋企野, 但我同佢地住, 真係覺得無可能做大帝乜都唔理乜都唔做, 唯獨佢地房廁所我唔會搞, 其他乜鬼做得都做晒.

我同奶奶既恩怨可能比婆媳版入面既重大, 但早早阿 Q 左, 假若我無做到阿 Q, 今時今日老公都唔會對我地頭家付出咁多同對我咁好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

好媽媽勳章

where is it? I can't find it.

原帖由 sfll 於 10-3-26 16:49 發表
Yes, this case relate me to another subject posted here yesterday: 大家如果想去衣度食野要三思呀.

大宅

原帖由 miriam 於 10-3-26 16:54 發表
我奶奶對我都唔係好好, 入門前發生左好多野, 媽咪同家姐直頭要我再讀書唔比我嫁.

入門後點都好, 過時過節無一個新抱會斟茶比佢地飲, 得我會咁做, 當住成班親戚面前敬茶比佢地兩老, 我只係覺得佢地年紀咁大, 重會擺 ...

嗯嗯~我都學習緊做呀Q,大家努力

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

跟本两婆媳都幼稚,夾埋成百歲啦,挣舊餠?挣粒士多0卑梨?啊仔遲早被懕悶死。

侯爵府

好媽媽勳章

I think that 啊仔遲早被懕悶死 and may go to find some 'second' wifes in mainland China! mouth:

原帖由 YongXin 於 10-3-26 16:56 發表
跟本两婆媳都幼稚,夾埋成百歲啦,挣舊餠?挣粒士多0卑梨?啊仔遲早被懕悶死。

水晶宮

畀面勳章

唉 ~ 如果個個新抱 or 99 都似你咁識諗就好,
呢個世界就唔會有咁多婆媳糾紛出現

.....

原帖由 miriam 於 10-3-26 16:54 發表

入門後點都好, 過時過節無一個新抱會斟茶比佢地飲, 得我會咁做, 當住成班親戚面前敬茶比佢地兩老, 我只係覺得佢地年紀咁大, 重會擺得幾耐, 不如做阿 Q 唔好再諗, 反而舒服好多.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 YongXin 於 10-3-26 16:34 發表
唔洗考慮,精既就點都要有個女

你唔好敢講啦,唔係你想有就有架嘛 我夠想生個女囉,點知又係仔,老爺叫我過幾年再追個女,再追就要食阿公

首頁
34567...21

尾頁

跳至