美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位sis:

我開左Part 4 la.

大宅

最近出差,加上回港後前前後後吃了大約三個月餅.一個蓮蓉蛋黃的,一個火腿伍仁的,一個天津紅豆的.在一個星期之內,我重了五磅.
我決定這兩天把這五磅消滅.昨天開始,已經消了一磅了,今天繼續
我總結一下,把致肥的原因分成兩份:一是不健康的飲食習慣;二是超好的味口.
這裏這麽多SIS,有成功的,有不太成功的.我歸納一個,這裏的SIS分兩類,一類是未加入米記前,飲食習慣不太健康的比如,食物多油,多糖等等,這一類的食用份量不大,在減肥的過程中,相對算是比較容易的一群.只要改變食物的來源,不需要太多的汗水,已經可以達到目標.這一群的代表人物TOMATOLALA算是一個.她不用做大運動量,不用跟餐單跟到百分百,已經可以成功.

當然,大部份的SIS,可能都和我一樣,屬於另一類,就是味口奇好類.我們這一類,未加入米記前,已經十分留意飲食,因為從小到大都易肥,已經洗過幾次腦了,雖然一路都是三高一低的飲食方式,但因為食用的份量多,一直都瘦不下來.減肥的過程中,需要減少食物份量,還需要大量的運動消脂,最痛苦的是,減完了,要長期挨肚子餓.雖然減完後營養師給的餐單,已經比最後階段的多.但和之有比較,還是"沒吃過一餐飽飯".
這是件很痛苦的事情,相信很多SIS和我都有同感.我們就像是牛,雖然只是吃草,身體都會比其它動物大.除非把胃切掉一半

一想到這些,各位SIS們,一定要保持樂觀的心態,不能一味的追求減磅.要根據自已的實際情況來決定自已最終的目標.要知道,誰都不可能讓時光倒流.俗話說"餓死的駱駝比馬大",不要自已同自已過不去,我覺得只要FAT RATE合格,血糖呀什麽的都正常就夠了,體重不要超過上限就好.心情愉快最重要.不要和別人比較,不要太過計算磅數.要和自已未減之前比較,這樣就開心太多了.

伯爵府

原帖由 LLY1103 於 10-9-6 16:56 發表
最近出差,加上回港後前前後後吃了大約三個月餅.一個蓮蓉蛋黃的,一個火腿伍仁的,一個天津紅豆的.在一個星期之內,我重了五磅.
我決定這兩天把這五磅消滅.昨天開始,已經消了一磅了,今天繼續
我總結一下,把致肥的原因分 ...

3個月餅!!!
好勇啊你!!
不過我地學識點減
間中可以令自己開心下~~
我都好想食月餅呀
我打算留到中秋節當晚先放縱一下
一星期食3個月餅就即刻重5磅
都唔明點解有d人食極唔肥
我好想問營養師

大宅

我今日上米記,原來我呢個星期輕左2磅,又係一個新低,追返哂之前落後左的進度。我好開心,不過我個營養師重開心過我,笑到合唔埋口。

呢個九月旺角米記玩緊抽獎,減到一磅可以抽一次,我今曰抽到渡步機,有會員抽到食譜。

大宅

好媽媽勳章

等我報告下先, 今晚終於面對現實上咗去見營養師啦, `之前因為幾餐飯局加飲酒,己經重咗2.5lbs, 去完澳門諗住死緊啦, 又成星期冇番去, 點解竟然回番1lbs, 真係放下心頭大石, 跟住營養師仲比我睇番減肥住度既相, 嘩...原來我未減前真係好肥好肥好肥架, 見到轉變咁大, 真係比咗支強心針, 真係好多謝佢, 同埋我應成佢要努力, 一定唔會變番以前咁.

複式洋房

原帖由 manyu0826 於 10-9-6 21:37 發表
等我報告下先, 今晚終於面對現實上咗去見營養師啦, `之前因為幾餐飯局加飲酒,己經重咗2.5lbs, 去完澳門諗住死緊啦, 又成星期冇番去, 點解竟然回番1lbs, 真係放下心頭大石, 跟住營養師仲比我睇番減肥住度既相, 嘩... ...

MANYU,加油呀....1.5LBS, 2、3日搞掂啦

複式洋房

原帖由 karjo214 於 10-9-6 20:42 發表
我今日上米記,原來我呢個星期輕左2磅,又係一個新低,追返哂之前落後左的進度。我好開心,不過我個營養師重開心過我,笑到合唔埋口。

呢個九月旺角米記玩緊抽獎,減到一磅可以抽一次,我今曰抽到渡步機,有會員抽到食譜。 ...

我都抽到渡步機,咁快已經又到PART4.....

大宅

咁咪好攞,快些追返進度,再來努力。

等我報告下先, 今晚終於面對現實上咗去見營養師啦, `之前因為幾餐飯局加飲酒,己經重咗2.5lbs, 去完澳門諗住死緊啦, 又成星期冇番去, 點解竟然回番1lbs, 真係放下心頭大石, 跟住營養師仲比我睇番減肥住度既相, 嘩... ... [/quote]

大宅

好媽媽勳章

我都抽到過渡步機, 仲差1lbs就攞到零食coupon, 可惜自己唔爭氣

原帖由 mamasam 於 10-9-6 22:48 發表

我都抽到渡步機,咁快已經又到PART4.....

伯爵府

原帖由 manyu0826 於 10-9-6 22:58 發表
我都抽到過渡步機, 仲差1lbs就攞到零食coupon, 可惜自己唔爭氣

WA
有零食coupon甘正?!

伯爵府

好媽媽勳章

part 4了...入來留低腳毛先

今個星期完全失控
係忙到甩碌
搞開果d野...搞到無時間煮飯
或者有時間煮到比仔女老爺食
自己好求其食就算...
真係出事...

有兩晚做唔到運動添
@_@

子爵府

我就係個d, 好肥既...理應如果用岩方法,要落就好快 ~

但我偏偏係相反, 未join msl 之前我勁做ex 同食得唔多..都唔瘦。

join 左之後, 我個progress 都係非常慢,一來我份工唔容去帶野食同成日做ex, 二來就係營養c 話我體質同其它人唔同, 做好多ex 都唔落,我要做勁勁勁多先得, 同埋身xxx 好慢,所以比 一般人難...

我個lbs 反反覆覆都好幾個月..完program 都只係落得好少..

大宅

LLy,

我邊有你講得咁easy瘦呀...我要維持1餐天堂,n餐地獄的模式ga...
只是,我對天堂的要求不高---全日有8-9穀,偶然比我食下波蘿包、飲下滑滑奶茶、食下buffet,然後落幾餐/日地獄還數lor...
地獄亦只是食竽C/ 蕃薯或少幾穀....最驚不夠飽!

But我同意你話: 只要FAT RATE合格,血糖呀什麽的都正常就夠了,體重不要超過上限就好.心情愉快最重要.不要和別人比較,不要太過計算磅數.要和自已未減之前比較,這樣就開心太多了

男爵府

雖然未join依然為大家打氣

大宅

唉呀,我是咁易就肥了五磅.兩天蕃薯餐,做運動,少了三磅.還有兩磅上身,今晚要見營養師,真是好大壓力呀!

原帖由 tomatolala 於 10-9-7 07:48 發表
LLy,

我邊有你講得咁easy瘦呀...我要維持1餐天堂,n餐地獄的模式ga...
只是,我對天堂的要求不高---全日有8-9穀,偶然比我食下波蘿包、飲下滑滑奶茶、食下buffet,然後落幾餐/日地獄還數lor...
地獄亦只是食竽C/ 蕃薯或少幾 ...

洋房

好耐無留言, 實在太忙, 不過我有做CD-ROM 間中會追返post.
我全個programm 完左啦, 我係監控期失控, 由原本最低減到21磅到105, 升返3磅.

我就係LLY 所講胃口奇好, 我真係食極都可以食得落, 當我完左減肥期, 就突然好想食野, 咩都想食, 我已經揀D脂肪比教低既零食, 或者0脂肪0糖既糖果. 出街食又開始放肆, 連湯都飲埋, 又唔太計份量. 雖然咁食法都只係重返3磅, 但我好驚3磅又3磅, 好快就打回原型!!!

大家快D鬧醒我 wuwuwuuuu~

男爵府

係咪去到監控期真係好想食野呢, 我就係咁喇, 過去3個星期食左好多野, 今次仲重左成3磅幾, 呢2日已經控制緊返D份量, 頭先磅就輕返D, 但仲有0.78LBS, 我又未食LUNCH, 營養師叫我剛剛過去1星期食2餐薯湯, 順便去水腫, 因為依傢剛剛M緊第3日, 揀左今日飲第2餐薯湯, 希望收得幾多得幾多啦.....我估聽日都唔會輕返0.78LBS架喇.....鬼叫自己為食, 食過1次PIZZA, 食左300G 朱古力COOKIES, 尋日仲食左2杯細SIZE H字雪糕....唉.......

洋房

昨晚唔乖了... 同朋友去吃日本放題, 吃多左魚生了....又吃了一塊鰻魚... 嗚嗚... 以後都唔好吃放題, 真的好難忍~~

不過我已經係早午2餐吃少了肉, 唔知咁係米自己騙自己~~

大宅

我總結了一下,事實上,肥五磅是十分容易的事情.
以我自已為例:我已經到保養期,營養師要求我一個星期還是需要作最少五天運動,一次五十分鍾.
我現在是吃1440,曾經吃過1520,因為增重了一磅,現在又吃回1440.
試想一下,一個星期之內,五天運動因為一些原因,只做了三天.這裏就多了兩磅回來.再加上我食了三個月餅,一個一磅,已經三磅.加埋五磅.
但是一周五日,每日50分鍾的運動,對我來講,越來越困難.因為個HR好難達到要求.連續的50分鍾運動,令我十分疲倦.我覺得如果一周做三至四日運動,會好好多.
結論就是:保持是十分困難的一件事.連續幾個月的減肥期,已經讓人精疲力盡,再加上保持都要這麽大的運動量,一個字累呀!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至