論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇覺得工人打斧頭

你地點樣比錢工人買餸?一餐約多少呢?我覺我工人有打斧頭,但每次睇佢條數又好似啱咁,不過永遠找番錢比我的時侯係沒有零頭的,

唔知應該點樣monitor住佢好呢?
我已經日日叫佢用簿記住,不過我又確實係好少睇

男爵府

Re: 有冇覺得工人打斧頭

零頭我都由得佢打斧頭,邊有計得咁足,除非自己買唔過錢佢手!只要佢聽教聽話,打理家務井井有條,對我囡囡又好,d零頭咪當bonus囉!

子爵府

畀面勳章

同意呀! 個人覺得, 比得個工人幫你買餸, 多少都預左佢會打斧頭, 唔太過份, 每日打十元八塊, 我都隻眼開, 隻眼閉, 只要佢聽教聽話, 賜囝囝就得lu.

大宅

set 個底線,一個week 唔過 x 就當唔知,一過就問 !

老實,邊個唔打?舊時馬姐打,鐘點都打,連茶水房亞姐同公司買野d贈品都會打啦,有時有d野要隻眼開,隻眼閉,

你睇得幾多 ?你管得僅未佢係第二度徙你d錢 ! 沖涼耐d都係一條數啦 !

Msma

男爵府

我個印印因為少買

男爵府

波子媽 寫道:
同意呀! 個人覺得, 比得個工人幫你買餸, 多少都預左佢會打斧頭, 唔太過份, 每日打十元八塊, 我都隻眼開, 隻眼閉, 只要佢聽教聽話, 賜囝囝就得lu.

我都係咁唸...十元八塊的確無太大問題,預左.對仔仔好,家務不用我粗心就算.

想問,你支油用幾耐?我支油用左2星期,煮左8餐晚飯,(沒有炸野)算過份嗎?

Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

男爵府

諗諗o下又係wor,以前細個阿媽叫我落街幫佢買少少野,我都有打斧頭,收埋一兩蚊買魚蛋食呀!

Msma 寫道:
老實,邊個唔打?舊時馬姐打,鐘點都打,連茶水房亞姐同公司買野d贈品都會打啦,有時有d野要隻眼開,隻眼閉,

大宅

無冇機會因我多自己去或同她一齊去,又會check receipt。supermarket有時會charge錯錢ka,個日係jusco$7.9cashier打左$79,好彩我always check b4 I leave,叫工人小心的!

大宅

哈哈,我都有啦 !

我就食抄蜆,五毫子碟嗎 ! 打左老媽都唔覺嗎 ! :mrgreen:
Msma

珍珠宮

cherriemama 寫道:
諗諗o下又係wor,以前細個阿媽叫我落街幫佢買少少野,我都有打斧頭,收埋一兩蚊買魚蛋食呀!

[quote]
Msma 寫道:
[/quote]

攪笑

男爵府

我肯定工人無打斧頭, 因為佢新黎上班, 我帶佢去街市, 同d街市亞姐講明日後我工人黎買野, 幫我在張白紙上寫一寫銀碼比我記數, 街市d亞姐好醒水架, 佢地都話當然會啦, 佢地都唔抵得工人打斧頭。 另外去超市買野又係有單有据,毫子都找埋。 所以無機會打斧頭, 而且打斧頭亦都唔係必然, 同埋我怕比工人一個貪念, 我今日打幾毫,你唔出聲, 下次就幾蚊, 再下次係你家既野----我接受唔到, 你個心當花紅獎佢, 佢未必係咁諗, 你唔出聲, 佢以為自己好叻添。

男爵府

PINKAVA 寫道:
我肯定工人無打斧頭, 因為佢新黎上班, 我帶佢去街市, 同d街市亞姐講明日後我工人黎買野, 幫我在張白紙上寫一寫銀碼比我記數, 街市d亞姐好醒水架, 佢地都話當然會啦, 佢地都唔抵得工人打斧頭。 另外去超市買野又係有單有据,毫子都找埋。 所以無機會打斧頭, 而且打斧頭亦都唔係必然, 同埋我怕比工人一個貪念, 我今日打幾毫,你唔出聲, 下次就幾蚊, 再下次係你家既野----我接受唔到, 你個心當花紅獎佢, 佢未必係咁諗, 你唔出聲, 佢以為自己好叻添。

但我知道有好多工人耐左會同d街市姐姐好fr ga,
maybe寫多1炆5毫都有可能ga

想佢打唔到斧頭,唯有叫佢地去PK/

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都預咗佢有小小ga嘞! 總之唔好太離譜就算數啦! 凡事太上心盞自己激心!

大宅

DoReMi媽媽 寫道:
我都預咗佢有小小ga嘞! 總之唔好太離譜就算數啦! 凡事太上心盞自己激心!

我都係咁話 ....... 如果太過 CHECK 住條數, 我反而覺得佢唔會幫你省錢 ........

我個印印都 OK 啦, 每次我比 $100 - $150 佢去買送, 佢都可以買到 3 -4 日既送 ... 而且 D 送仲唔少 TIM .... 佢由來我家開始, 我已經唔需要佢記數 ....... 或者我自己數口精 (我讀會計) ....... 一睇就知佢有無打斧頭 (少數就無所謂) ...

而且, 我個印印, 每次連毫子都找埋比我 ........ 都唔太覺得佢有打斧頭
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

複式洋房

可能我唔係講得太清楚,我都明白打少少斧頭梗有,我本人亦都唔係一蚊幾毫都計住的人,但我平時每餐都比80-90佢買,而每晚的送都是千篇一律的,一碟炒菜,一碟肉,一條普通的魚,沒有雞沒有海鮮及任何比較貴的食物,每次我想老公食好d,再比錢,但都是咁樣.

其實我反而同意PINKAVA咁講,你唔理佢,佢便會變本加厲.

大宅

咁你唔問清楚 ?

你d菜邊檔買 ?幾錢斤 ?幾多斤 ?
你碟肉邊檔買 ?幾錢斤 ?幾多斤 ?
你條魚邊檔買 ?幾錢斤 ?幾多斤 ?

點解唔叫佢寫低呢 ?要買乜你話窩,點解佢話窩 ?權係你手嗎 ! 

一係再絕d,你發辦,邊檔買菜x斤 x$,買雞 x斤x元,你呢d唔怕講理直氣壯,問佢d錢輕凈左去左邊,黑面照問,唔答照問,唔講你話你會warn 佢 ! 

Msma

大宅

salichan 寫道:
可能我唔係講得太清楚,我都明白打少少斧頭梗有,我本人亦都唔係一蚊幾毫都計住的人,但我平時每餐都比80-90佢買,而每晚的送都是千篇一律的,一碟炒菜,一碟肉,一條普通的魚,沒有雞沒有海鮮及任何比較貴的食物,每次我想老公食好d,再比錢,但都是咁樣.

其實我反而同意PINKAVA咁講,你唔理佢,佢便會變本加厲.

可唔可以搵一兩次, 你同佢一齊去買 .....然後就叫佢帶你佢去買開既店度買 ..... 睇下 d 野係咪真係咁貴 ... 其實如果佢真係打斧頭 ....... 佢心理有數, 知你想點啦 ~~
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果80-90只係得3隻餸, 仲係菜, 肉同普通魚咁佢就"過太"啲喎!我都係預50-60一餐(唔計老火湯), 初初都係得3隻普通餸, 而家佢仲可以整4隻餸tim(佢自己整4隻ga, 我冇要求過). 似乎你要跟下佢買餸啲嘢, 要check下數, 平時就問多兩句啲菜幾錢斤? 啲肉咩價錢? 又揾日同佢一齊去買下餸, 揭穿佢平時買貴咁多, 你多啲問佢, 等佢知道你着緊條數咁佢就唔敢太放肆啩! 你剩係加佢買餸錢, 佢唔會有良心買貴嘢ga, 倒不如偶而俾多錢時就指定佢買咩海鮮同雞, 我見有啲工人都去百佳買海鮮, 仲可以有埋單tim.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

邊有工人唔打斧頭,唔係打到多,咪隻眼開隻眼閉囉~
去SUPERMARKET有單O既就一定要CHECK,街市無單就大約價~無法架啦~

男爵府

.....但我平時每餐都比80-90佢買,而每晚的送都是千篇一律的,一碟炒菜,一碟肉,一條普通的魚,沒有雞沒有海鮮及任何比較貴的食物,每次我想老公食好d,再比錢,但都是咁樣.

我第1個工人, 有時買野都幾跨將 (當然唔及你工人), 我就大佢, 你去邊度買? 佢呃你收多你錢? 等我落去鬧下佢先, 佢點收你法話? 工人就話唔使啦, 太太, 下次我留意下 (即係唔多唔少都打d), 自此後d價錢正常番。

就係因為咁, 在我無真憑實據下, 但又唔想去猜疑個工人, 倒不如比定個規距工人好過喇。 工人都會幫我買平野、靚d既野 (如: 太太, 果度d旦大隻d同平d、新鮮d), 咁我間中又有買番d印尼小食、雜誌、報紙比佢, 比佢時同佢講: 因為你幫我慳, 我先有多餘錢買野獎比佢, 而佢又好開心。 我d水電煤都無因為呢個工人而勁多, 係比無工人時多少少 (合理既)。

首頁

尾頁

跳至