烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

其實焗爐的功能無必要多,基本功能就夠用
能上下發熱線獨立開關,帶燈,最好有預熱提示,這個其實幾有用,但好多機都無。
上下獨立控溫,最好不要買,因為機械式控溫9成唔準確,全靠自己適應,適應一條發熱線比較容易,兩條就需要更長D時間習慣。
轉叉,無咩用,懶得洗叉,自己用手將雞翻轉仲好。
熱風對流,如果爐細,有少少作用,想要均勻不如買個內籠大D既爐,更明顯。
至於其他功能都系屬於其次,甚至無用。

我會將焗爐分開三種級別
低級:1000元內,外殼薄,尤其系大陸野,有時連內籠層隔都hold唔住個焗盤,直條發熱線,有些會有8條發熱線,最好唔好買,它說是熱力更均勻,其實相反,因為每條發熱線力度都唔一樣,其實火力主要靠習慣,多左幾條就需要多D時間適應,攢搞。
中級:1000-2500元,D牌和T牌,外殼適中,夠用,S型發熱線,火力均勻D。
高級:3000以上,鋼水厚,想轉隆都可能要準備多一個轉嘴,真系好難轉,有做隔熱層,熱力不容易流失,如果鋼水厚,裏面熱循環自然很好,一般飲食店會用這種。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我買焗爐主要考慮是
第一是size,我現在用的在淘寶買的,鋼水薄如紙,但我主要看中它的size,因為我想玩法棍,所以我要買個能放得下而又是內籠最長的焗爐。
第二是價錢,我會選最平,因為對我來講同樣級數的都系一樣。
第三是功能,我會選最基本的配置,所謂多隻香爐多隻鬼,買了上下獨立溫控,後悔了,買了8條發熱線,後悔了,唔系多就好架,有時會更煩。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 prisyan 的帖子

我買的是這個
http://item.taobao.com/item.htm?id=21856840278
主要嫌它鋼水差,主要看中內籠大,可以做40cm的長棍。
如果你夠用何必要換?老爺機仲更加靠得住。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 jacquesau 的帖子

這是每條發熱綫火力不平均的原因,加左熱風對流都改善不大,所以我說S型發熱綫會比較好,因為上下衹有各一條發熱綫,不存在火力不均情況。我對熱風還未觸摸清楚,每次用距都焗得唔好,以後也懶得去適應了解,所以對我來講系廢功能。
如果其他人了解對熱風如何用法,可否在此分享下?

首頁

尾頁

跳至