烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

麵包做好後有陣酒味,係咪過度發酵所引致?定係酵母問題呢
6g 酵母(2t ) 250g粉係咪太多

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

這個酵母量唔算好多,發酵會過程會產生二氧化碳和酒精,你聞到酒味系正常,發酵最好以麵團狀態和體積做衡量,用手指測試按入麵團不回縮表示ok,有回彈表示沒夠,麵團塌下表示過發。一般要求體積到兩倍大就已經完成發酵,但基於一發可以接受少少過發,所以有很多食譜會要求發到2.5倍大,每個人對兩倍的定義不一樣,我都系覺得2.5倍大比較好,因為成功的麵包一發好緊要,一發要足甚至可以過少少,最後發酵就可以不足但一定不能過,衹要記住這點,你做既麵包一定無問題。

大宅

引用:麵包做好後有陣酒味,係咪過度發酵所引致?

原帖由 shiraz 於 13-03-10 發表
麵包做好後有陣酒味,係咪過度發酵所引致?定係酵母問題呢
6g 酵母(2t ) 250g粉係咪太多 ...
250g粉,我通常用3g酵母。

水晶宮

咩牌子酵母呀, 有幾款好大味 ~~

即溶酵母我通常 1 % (100g粉 加 1g ) 屋企可以慢慢發, 我通常都係45-50分鐘發好...

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 tammy2008 的帖子

1%酵母量我要發成個幾兩個鐘先漲到兩倍大wor,系咪我D酵母部份已失效呢?

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 22:13

1%酵母量我要發成個幾兩個鐘先漲到兩倍大wor,系咪我D酵母部份已失效呢? ...
嗯.....你嗰d通常少糖多鹽嘛..... ( 對比來說 )
手作無咩所謂啦, 如果用麵包機就要經常睇住佢活躍度去調, 因為機唔等人....

不過我手作時 ( 自己發酵做型 ) 通常唔過1小時... 可能我家熱一點罷...還有我用焗爐發酵啊...可能咁又快少少 ~~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我用體積衡量發酵到唔到位,唔系時間,所以影響唔大,只系成日對比你們的酵母量和發酵時間,跟我的總是有很大差別,睇來我的酵母應該有部份失效,因為都已經過曬期

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 23:14

我用體積衡量發酵到唔到位,唔系時間,所以影響唔大,只系成日對比你們的酵母量和 ...
因為都已經過曬期 ----

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

測試左,用40度水80g+1/2tsp酵母+1/4糖,15分鐘后水溫跌到30度,只有少量氣泡,證明酵母大部份失效

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 23:29

測試左,用40度水80g+1/2tsp酵母+1/4糖,15分鐘后水溫跌到30度,只有少量氣泡:sick ...

請節哀順變 .... :cry:

不過我估你會繼續用.......

大宅

kenstin 發表於 13-3-10 10:25
這個酵母量唔算好多,發酵會過程會產生二氧化碳和酒精,你聞到酒味系正常,發酵最好以麵團狀態和體積做衡量 ...

唔該哂你~~~~~原來一發可以過時都得, 但二發唔可以過, thank you哂

大宅

kenstin 發表於 13-3-10 10:25
這個酵母量唔算好多,發酵會過程會產生二氧化碳和酒精,你聞到酒味系正常,發酵最好以麵團狀態和體積做衡量 ...

最後發酵一定不能過,是原來的2倍,定大2倍(即是3倍)?

kenstin  睇食譜要求,通常兩倍。  發表於 13-3-11 07:27

水晶宮

做多點實戰罷 ~~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

用是可以用,但需要比人地多幾倍時間發酵,雖然可能因此而增加風味,但我會買過
這個反面教材又教曉大家,發酵最好以麵團狀態爲準,唔可以照跟食譜時間,我這種酵母如果用在麵包機一定發唔起。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kenstin 發表於 13-3-11 07:38

用是可以用,但需要比人地多幾倍時間發酵,雖然可能因此而增加風味,但我會買過:ha ...
舊的唔去,新的不來, 為死去的酵母默哀.................
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

工聯會學時用好多依士架, 250克用成6,7克依士, 真係發得好快架, 不過焗完又唔覺好大依士味

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 13-3-11 17:59
工聯會學時用好多依士架, 250克用成6,7克依士, 真係發得好快架, 不過焗完又唔覺好大依士味 ...

因為時間的闗係, 多啲酵母發得快啲, 好的酵母,冇咩味的, 千其唔好買超市果啲酵母。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆:麵包發酵問題

想問下,其實yeast 食得多有冇害?因為我係面包機新手,咁又唔想個包唔夠高,250g粉有啲書要2.8g,有啲要3g,咁我通常用3g,但驚對小朋友無益,其實有冇壞處?謝謝

水晶宮

Jasmine11 發表於 13-3-11 22:34
想問下,其實yeast 食得多有冇害?因為我係面包機新手,咁又唔想個包唔夠高,250g粉有啲書要2.8g,有啲要3g ...
酵母基本上係存生係四周圍, 商業酵母和天然酵母有一點點不同...

這篇文章說的比較有趣, 有時間看看啊 : http://blog.udn.com/yw293/5670175

有冇害....除非那種對酵母有敏感的身體....否則好像也不存在什麼有害有益...

大宅

回覆:tammy2008 的帖子

Thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至